Majk Tobi, novi centar Crvene zvezde: Imamo velike ambicije u Evroligi - plej-of, Fajnal for (VIDEO) 1foto:foto: Igokea m:tel/Marija Vuruna

Crveno-beli su za novu sezonu oformili interesantnu centarsku liniju, a Amerikanac Majk Tobi trebalo bi da bude bitna figura u širenju igre sa petice.

Centarska liniji Crvene zvezde pretrpela je velike promene tokom leta. Osim sjajnog Luke Mitrovića nije ostao nijedan igrač iz prethodne takmičarske godine.

Uprkos tome što je imao lošu sezonu u Barseloni tokom koje je vremeno gotovo ispao iz rotacije, Majk Tobi je dobio izvanrednu ponudu crveno-belih koju je rado prihvatio. Navodno, reprezentativac Slovenije bi u takmičarskoj 2023/24 trebalo da zaradi astornomskih 900.000 evra što je cifra o kojoj je mogao samo da sanja u Barseloni.

Ameriakac bi sa pozicije pet trebalo da širi igru i bude zadužen za što bolji spejsing u napadu, pogotovo jer crveno-beli nisu angažovali „streč“ četvorku. Tokom priprema, trener Duško Ivanović je uglavnom preferirao petorku sa dve petice a Tobi je na startu ABA lige pokazao da može biti, u datoj konstelaciji, vrlo produktivan u šutu sa distance, ali i prisutan u fazi tranzicije.

– Zaista mi se svideo projekat koji se gradi ovde. Očigledno, tim je pretrpeo mnogo promena ovog leta i poverovao sam u ono što su mi rekli. Velika stvar za klub bila bi da napravimo novi iskorak. Mislim da su svi momci uzbuđeni zbog toga. Što se mene tiče, bila je to prilika da imam veliki doprinos u timu koji ima velike aspiracije – obrazložio je Tobi razloge letošnjeg dolaska u Crvenu zvezdu, u razgovoru za Sport klub.

Amerikanac je bio učesnik i Mundobasketa u dresu Slovenije. Igrao je zajedno sa Lukom Dončićem, odličnu priliku da se još jednom uveri u to da je zaista jedan od najboljih plejmejkera u NBA ligi.

– Sjajno je igrati sa Lukom. Stvari koje ja najviše volim da radim su pikenrol i pikenpop. Zbog toga je vaš posao daleko lakši kada imate plejmejkere kao što su Luka ili Miloš. Oni vide sve – samo pratite njihove reakcije i njima olakšavate situaciju. Samo treba na pronađete otvoren prostor i da pročitate sledeći potez – stavio je Tobi u isti koš Dončića i Teodosića.

Za postizanje dobrih rezultata ove sezone za Crvenu zvezdu će biti važno da se automatizmi u igri postignu što ranije, što će podrazumevati i da svi igrači razumeju i prihvate svoje uloge na terenu.

– Sve te stvari su važne. Mislim da su svi dobri timovi i svi timovi koji žele titule sastavljeni od igrača koji znaju svoju ulogu i obavljaju je veoma dobro. To su igrači koji pomažu timu radeći ono što najbolje rade. Mislim da je naš tim dobro konstruisan i smatram da su vam neophodni različiti tipovi igrača da biste bili uspešni. Doveli smo mnogo igrača koji su velika imena. Aspiracije su plej-of, Fajnal for, naravno… Svaki put kada se takmičite u nekoj ligi, šampionatum, turniru, pokušavate da pobedite. Naš mentalitet će biti takav da ćemo pokušavati da pobedimo na svakoj utakmici jer mislimo da možemo da se takmičimo sa svakim i da možemo da pobedimo bilo koga.

Iako se tek nedavno priključio novim saigračima, Tobi je prihvatio da uporedi rad Šarunasa Jasikevičijusa iz Barselone i Duška Ivanovića u Baskoniji.

– Obojica mnogo toga polažu na disciplinu, ali njihovi sistemi se prilično razlikuju. Duško voli mnogo tranzicije, a Šaras preferira pozicioni napad. Možda Šaras preferira malo više taktiku. Ivanovićev stil mi se sviđa jer imamo više slobode i više prilike da trčimo. Obojica trenera su sjajni na svoj način, ali situacija u Zvezdi možda malo više odgovara mom stilu igre i uzbuđen sam što sam ovde – slikovit je bio Tobi u analizi trenerskih stilova dvojice vrhunskih stručnjaka.

Nekadašnji košarkaš Valensije i Barselone u Evroligi, potencirao je svoje sposobnosti preciznog šuta sa distance, sa pozicije pet.

– Stvar zbog koje sam jedinstven je činjenica da igram na poziciji ‘petice’ i mogu da ‘razvučem parket’. Dobro šutiram, ali volim da idem ka obruču posle pikenrola. Dobar sam na eli-upovima, u ‘šort rol’ situacijama. Rekao bih da mi generalno prija pikenrol. Da li ću posle tražiti šut ili ići ka obruču – nije bitno. To su moji glavni kvaliteti. Prilično sam pokretljiv… Uvek je malo čudno govoriti o sebi, ali rekao bih da su to stvari koje dobro obavljam.

Tobi je bio prijatno iznenađen uspehom reprezentacije Srbije na Mundobasketu.

– Srbija je bila sjajna. Imali su odličan tim i napravili su odličan rezultat. Zlatna medalja, srebrna medalja… Ta finalna utakmica je mogla da se završi u korist bilo kog tima. Da su igrali deset puta taj meč, svaki tim bi pobedio pet puta. Zaista je sjajno ono što je Srbija uspela da uradi – pokazali su karakter. Mnogo mi je drago zbog tih momaka i Davidovca – srebrna medalja na Svetskom prvenstvu je neverovatno ostvarenje.

Osvrnuo se Amerikanac i na atmosferu sa kakvom će se susresti na mečevima na kojima će Crvena zvezda biti domaćin.

– Ovi navijači su legendarni, kao i atmosfera koju prave. Sada kada sam deo toga, kada su to naši navijači – to je velika prednost. Kada god igrate ovde, treneri vas upozoravaju da će biti ‘vrelo okruženje’. Kažu da ne budemo nervozni jer će biti pomalo ludo. Igrao sam ovde već nekoliko puta. Pošto sam bio u drugoj ulozi, sada znam kolika će to prednost biti kada su to naši navijači.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari