Evroligaške kolege podržale Atamana i osudile napade Delija 1Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Ergin Ataman i navijači Crvene zvezde imali su još jedan čin netrpeljivosti na poslednjem gostovanju Efesa u Evroligi. Ponašanje Delija osudile su kolege turskog stručnjaka.

Animozitet dve strane postoji još od 2014. godine i ubistva Marka Ivkovića u Istanbulu, nakon kojeg je, tadašnji trener Galatasaraja, Ergin Ataman davao neprimerene izjave.

On je tada navijače Zvezde nazvao teroristima, što mu pristalice Zvezde nikada nisu zaboravile.

Kulminacija loših odnosa dogodila se na meču u nekadašnjem Pioniru. Neprimerena skandiranja navijača Zvezde nadogradila su se na temperamentne gestikulacije iskusnog stručnjaka zbog kojih je i isključen sa utakmice.

Ipak, evroligaški treneri želeli su da zaštite svog kolegu posle neprijatnosit koje je doživeo u Beogradu.

– Udruženje glavnih trenera Evrolige razume da navijači širom kontinenta čine naš sport jedinstvenim. Međutim, svi akteri košarke, uključujući i navijače, takođe moraju da shvate da je u današnje vreme poštovanje prema svima koji su uključeni u igru od ključnog značaja. Uvrede bilo koje vrste ne spadaju u sport. Ono što se desilo u Beogradu protiv našeg člana Ergina Atamana i sa ostalim članovima u drugim arenama moralo bi da bude neprihvatljivo. Takođe nije prihvatljivo čuti psovke na račun sudija u Kaunasu ili rukovodstva Evrolige u više arena. Ovo je čvrst stav koji odražava mišljenje svih članova i odnosi se na sve koji su deo igre, uključujući igrače, sudije, pa čak i samu ligu. Potpuno smo svesni mentaliteta i sportske kulture koji su decenijama smatrali takvo ponašanje navijača prihvatljivim i snažno osećamo da je vreme za promene – navedeno je u saopštenju.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari