Veče pre početka glavnog dela turnira u Majamiju, Asocijacija teniskih profesionalaca (ATP) nagradila je najbolje tenisere u 2007. Najbolji srpski tensier, Novak Đoković ili bolje je reći „zabavni Srbin“ kako je okarakterisan na zvaničnom sajtu ATP, kao i prošle godine dobio je nagradu za najveći napredak.

Veče pre početka glavnog dela turnira u Majamiju, Asocijacija teniskih profesionalaca (ATP) nagradila je najbolje tenisere u 2007. Najbolji srpski tensier, Novak Đoković ili bolje je reći „zabavni Srbin“ kako je okarakterisan na zvaničnom sajtu ATP, kao i prošle godine dobio je nagradu za najveći napredak. Pobednik u Melburnu i Indijan Velsu postao je tako prvi teniser kojem je od 1973. od kada se dodeljuje ova nagrada, dva puta za redom uručeno ovo priznanje.
Laureati ATP su Rodžer Federer i braća Bob i Majk Brajan. Svetski broj jedan je četvrtu godinu uzastopno poneo nagradu za najboljeg, kao i priznanje Stefan Edberg sportsmen godine, koje se dodeljuje na osnovu glasanja njegovih kolega.

Tipsarević i Troicki danas na terenu

Pored Novaka Đokovića i Janka Tipsarevića u glavnom žrebu turnira u Majamiju našlo se ime i trećeg srpskog tenisera – Viktora Troickog. On je plasman u glavni deo drugog Mastersa u sezoni izborio pošto je u drugom, poslednjem kolu kvalifikacija pobedio Švajcarca Stefana Bolija – 2:1 (3:6, 7:6, 6:4). Drugi srpski predstavnik u kvalifikacijama, Dušan Vemić, izgubio je od Holanđanina Robina Hasea – 2:0 (6:4, 6:3) i eliminisan je iz daljeg takmičenja.

Tipsarević će danas na startu takmičenja igrati protiv Jen Ksun Lua iz Kineskog Tajpeha, dok će protivnik Troickom biti Rumun Viktor Hanesku. Lu je trenutno 114. teniser sveta i u glavni žreb je ušao kroz kvalifikacije. Najbolji plasman u karijeri bilo mu je 80. mesto pre godinu dana, a protiv Tipsarevića je do sada odigrao samo jedan meč. Bilo je to 2005. godine u Vimbldonu, kada je reprezentativac Srbije posle velike borbe pobedio rezultatom 3:2. Ako ponovo bude bolji od Lua, Tipsarević će u drugom kolu igrati protiv 29. nosioca Španca Fernandra Veradska.

Hanesku na poslednjoj ATP listi zauzima 70. mesto, ali je pre nešto više od dve godine bio dvostruko bolje plasiran. Troicki i on se nisu sastajali, a Rumun će u meč ući kao favorit, jer je naš teniser trenutno 119. igrač sveta. Ukoliko pobedi Haneskua, Troicki bi u drugom kolu igrao protiv šestog nosioca Amerikanca Endija Rodika. Novak Đoković, Ana Ivanović i Jelena Janković slobodni su u prvom kolu. Turnir u Majamiju igra se za nagradni fond od 3.770.000 dolara.

– Nagrada za najboljeg sportsmena dolazi od mojih rivala i protivnika i zbog toga joj dajem veliki značaj. Ona je jednako važna kao i nagrada koju su mi dodelili navijači. Minula godina je bila fantastična za mene – izjavio je Federer, kojeg su i navijači, kao i braću Brajan, proglasili za najomiljenijeg.

Borg: Nole uskoro broj jedan

Legenda svetskog tenisa, Šveđanin Bjern Borg uveren je da će Novak Đoković vrlo brzo prestići Nadala i Federera.

– Očigledno je da će Đoković uskoro postati broj jedan – rekao je Borg u intervjuu za španski sportski list Marka.

Vlasnik 11 gren slem titula dodao je da srpskog tenisera krasi velika srčanost.

– Kada ga gledate kako igra, vidite da iz njega izbijaju velika srčanost i glad za pobedama – istakao je legendarni švedski teniser, koji je karijeru okončao već u 28. godini.

Borg smatra da su imitacije zbog kojih je treći reket sveta izuzetno popularan u teniskoj javnosti „u skladu sa njegovom vrhunskom igrom“.

– Ne bi mi smetalo da Novak i mene jednog dana imitira – zaključio je Borg.

Popularni blizanci Brajan, su takođe četvrtu godinu zaredom završili na vrhu, a ovo je treći put uzastopno da osvajaju nagradu za najbolji dubl.
– Bila je to sjajna godina. Drago nam je što da su nas i navijači podržali, to nam daje novi motiv da ostanemo na vrhu – rekao je Majk Brajan.
U trci za najveći i najbrži napredak srpski teniser bio je bez konkurencije. Đoković je došao je do treće pozicije na ATP listi, i završio godinu kao najmlađi igrač u najboljih 10. Osvojio je pet titula, igrao je finale US Opena, i zabeležio 28 pobeda više nego u prethodnoj godini. Ostvario je skor 19-4 na gren slemovima (po dva puta poražen od Federera i Nadala) i učinak od 24-7 na turnirima Masters serije. Osvojio je dva Mastersa u Majamiju i Montrealu, a njegov skor pobeda i poraza na tvrdim podlogama je 43-12 (ispred njega je samo Federer koji je zabeležio jednu pobedu više).
SPISAK SVIH NAGRAĐENIH – Teniser godine: Rodžer Federer, najbolji dubl: Bob i Majk Brajan, Stefan Edberg sportsmen godine: Rodžer Federer, Artur Eš humanitarac: Ivan Ljubičić, najbolji teniser po izboru publike: Rodžer Federer, najbolji dubl po izboru publike: Bob i Majk Brajan, najveći napredak: Novak Đoković, novo lice: Žo Vilfred Conga, povratak godine: Igor Andrejev, najbolji turnir iza Masters serije: Monte Karlo…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari