Feler i Dešan, 30 godina posle 1Foto: AP/Martin Meissner

U utorak (21 čas) na stadionu dortmundske Borusije u prijateljskoj utakmici se sastaju evropske fudbalske velesile Nemačka i Francuska.

U duel, koji uvek privlači pažnju na Starom kontinentu, ulaze u različitom raspoloženju.

Nemci, koji ne igraju u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo, jer su domaćini dogodine, već se bruse kroz netakmičarske mečeve, smenili su selektora Hansija Flika (58).

Kap nije prelila čašu ni pošto su i na Mundijalu u Kataru prošle godine ostali bez plasmana u nokaut-fazu, što im se prethodno desilo i u Rusiji 2018, ali jeste zbog sramnog poraza onomad u Volfzburgu (4:1) protiv Japana, koji im je uzeo meru i u arapskom svetu (2:1).

Na čelo privremenog stručnog štaba je postavljen Rudi Feler (63), proslavljeni golgeter državnog tima (47 pogodaka na 90 mečeva), svetski prvak u Italiji 1990. Pomagaće mu Henes Volf, selektor omladinske reprezentacije, i Sandro Vagner, koji je u prošloj sezoni uveo Unterhahing iz regionalne lige Bavarske u Treću saveznu.

Feler, koji u Fudbalskom savezu Nemačke radi kao sportski direktor reprezentacije s ugovorom do sredine 2024, bio je selektor od leta 2000. do leta 2004. Vodio je „pancere“ do finala Mundijala u Japanu i Južnoj Koreji 2002 (poraz s 2:0 protiv Brazilaca) i na Evropskom prvenstvu u Portugaliji 2004 (tada Nemci na evru drugi put uzastopce nisu otišli dalje iz grupe).

Do izbora Flikovog stvarnog naslednika vodiće reprezentaciju idućeg meseca na turneju u SAD, na utakmice s domaćinom i Meksikom.

U istoriju nacionalnog tima Feler je ušao kao selektor koji je postigao najubedljiviju pobedu na debiju. Španija je u prijateljskoj utakmici u Hanoveru 16. avgusta 2000. savladana s 4:1.

Feler i Dešan, 30 godina posle 2
Foto: EPA-EFE/Christopher Neundorf

Francuzi, svetski vicešampioni, stižu sa svih pet pobeda (gol-razlika 11:0) u kvalifikacijama za evropsko na nemačkom tlu. Svih šest bez primljenog gola od početka godine prethodni put su imali 1984, a u sedmom, u poslednjem kolu u grupama na Evropskom prvenstvu kojem su oni bili domaćini, primili su dva – protiv Jugoslavije. U njihovoj pobedi s 3:2 na putu ka tronu zablistao je trostruki strelac Mišel Platini. Za „plave“ su pogotke dali Miloš Šestić i iz penala Dragan Stojković.

„Galski petlovi“ imaju ono što su Nemci izgubili odlaskom Joahima Leva – dugogodišnju stabilnost na mestu selektora. Didije Dešan (54) predvodi Francusku od 2012.

Večerašnji megdan biće za obojicu selektora sentimentalni izlet u prošlost. Zajedno su 1993, Dešan kao kapien, a Feler kao neprestana pretnja u napadu, osvojili trofej za evropskog klupskog prvaka s Marseljom, kome je to zvanje izmaklo dve godine ranije u finalu s Crvenom zvezdom u Bariju. Na Olimpijskom stadionu u Minhenu su savladali Milan s 1:0.

„To je moja lepa davna mladost. Mislim da se od tada nas dvojica nismo sreli. Rudi je bio sjajan golgeter, temperamentan. Kad je 1992. došao iz Rome, dao nam je svežu krv, doneo nam je južnjačku radost života. Veoma sam ga cemio kao igrača. Zadovoljstvo mi je što ću ga opet videti“, rekao je Dešan, koji je iz Marselja takođe otišao 1994, u Juventus (Feler u Bajer).

„Trijumf 1993. je divna uspomena u mojoj karijeri. Bio sam s 33 godine među najstarijima u timu i video sam da Dešan već tada ispoljava sklonost ka vođenju tima. Znao sam da će u budućnosti da izraste u odličnog trenera“, o serdaru će vojvoda Feler.

 

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari