FINA zauzela stav prema transrodnim takmičarima 1EPA-EFE/Tibor Illyes

Međunarodna plivačka i vaterpolo federacija donela pravila o nastupima osoba promenjenog pola.

Ukjučivanje u sportska takmičenja sportista koji su deo života bili muškarci ili žene nova je i neistražena sfera, a započet proces nailazi na različite kontraverze i reakcije.

Tako će sigurno proći i odluka FINA da ne dozvoli nastupe takmičarki u ženskim takmičenjima u slučaju da su prolazili kroz bilo koju fazu muškog puberteta,

Da bi se transrodnoj osobi omogućilo takmičenje, tranzicija, prema izglasanom rešenju, mora da se dogodi sa 12 godina. I za njega je diglo ruku 71 odsto od 152 prisutnih delegata na kongresu vrhovne plivačke i vaterpolo organizacije.

Istovremeno, FINA je spremna da stvori i novu kategoriju, pod imenom „otvorenu“, u kojoj bi priliku da se nadmeću dobili svi kojima je pol drugačiji nego po rođenju.

Inače, Novozelanđanka Loren Hubard postala je prva transrodna osoba koja je ikada izabrana da se takmiči na Olimpijskim igrama, što se deilo prošlog leta u Tokiju.

Ona je nastupala u muškim disciplinama pre nego što je 2013. objavila da je transrodna osoba, a u Japanu se pojavila kao članica ženskog tima svoje zemlje u dizanju tegova.

Nekima je to bilo davanje nepravedne prednosti jednoj osobi, dok drugi zagovaraju još masovnije uključivanje transrodnih ljudi u olimpijsku porodicu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari