Finale Lige konferencije: Olimpijakos ide po prvenac u Evropi na 13 km od Pireja, Fiorentina na popravnom za prvi evrotrofej posle 1961. 1Foto: AP/Thanassis Stavrakis

Navijači Olimpijakosa su u transu.

Dan pošto se košarkaški tim crveno-belih iz Pireja probio na fajnal-for Evrolige, fudbaleri su ušli u finale Lige konferencije, trećestepenog klupskog takmičenja UEFA.

U revanšu polufinala, a Olimpijakos je prvi put u svojoj istoriji među četiri najbolja tima u nekom evrokupu, Aston Vila je savladana pred 30.000 gledalaca na Karaiskakisu s 2:0.

Golove je u 10. i 79. minutu dao marokanski napadač Ajub el Kabi, koji je u pobedi s 4:2 u Birmingemu bio trostruki strelac.

Finale Lige konferencije: Olimpijakos ide po prvenac u Evropi na 13 km od Pireja, Fiorentina na popravnom za prvi evrotrofej posle 1961. 2
Foto: AP/Thanassis Stavrakis

On je s ukupno 15 pogodaka najubojitiji afrički igrač u sezoni pod krovom Niona.

U kvalifikacijma za Ligu Evrope, odakle su crveno-beli krenuli, dvaput je zatresao mrežu Čukaričkog u pobedi s 3:1 u Pireju, a zatim u grupnom takmičenju jednom je matirao golmana TSC, kad je na istom mestu bilo 5:2.

Olimpijakos je drugi grčki finalista. Prvi je bio Panatinaikos u borbi za evropski tron na Vembliju s Ajaksom (2:0 za holandskog velikana), pošto je u polufinalu volšebno izbacio Crvenu zvezdu u kontroverznom revanšu u Atini.

U finalu, 29. maja, crveno-beli će preći 13 kilometara do novog stadiona AEK-a „Sveta Sofija“ na megdan s Fiorentinom.

Italijanski tim, s Nikolom Milenkovićem u odbrani, odoleo je u revanšu protiv Briža u Belgiji (1:1), a prvi meč mu je pripao u Firenci s 3:2.

Viola, koja je prošle godine izgubila od Vest Hema s 2:1 u odlučujućoj utakmici u istom takmičenju na stadionu praške Slavije, na evropski trofej čeka od 1961.

U prvom Kupu pobednika kupova uzela je prvenac pošto je bila uspešnija od Rendžersa i u Glazgovu (2:0) i kod kuće (2:1).

Zatim je kratkih rukava ostala u istom tom takmičenju 1962. protiv madridskog Atletika i u Kupu UEFA 1990. protiv Juventusa.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari