Finska i Švedska zabranjuju hokejašima iz KHL-a nastup u reprezentaciji 1Foto: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Hokejaški savezi Finske i Švedske saopštili su danas da će od sledeće sezone zabraniti nastup igračima, koji budu igrali u ruskoj Kontinentalnoj hokejaškoj ligi (KHL).

„Stav Hokejaškog saveza Finske je da igrači koji sledeće sezone budu igrali u Rusiji neće moći da igraju za reprezentaciju“, navodi se saopštenju.

Saopštenje je usledilo nakon medijskih i javnih kritika na račun reprezentativaca, koji nastupaju u KHL-u.

Većina stranih igrača napustila je KHL nakon što je u februaru počeo rat u Ukrajini, a jedan od istaknutih finskih hokejaša Miko Lehtonen ostao je u ekipi SKA Sankt Peterburg.

Njegov agent je rekao da su pokušali da raskinu ugovor, ali su se suočili sa milionskom kaznom.

Na kraju je postignut dogovor da svetski i olimpijski prvak ostane do kraja sezone, a da bude oslobodjen dalje ugovorne obaveze.

Lehtonen je bio u timu Finske u poslednjim pripremnim mečevima pred Svetsko prvenstvo.

U subotu su u sedmoj finalnoj utakmici KHL-a izmedju CSKA iz Moskve i Metalurga iz Magnitogorska (4:3) nastupala trojica švedskih hokejaša, a nijedan nije bio pozvan na okupljanje reprezentacije.

„Primetili smo da je Rusija koristila KHL kao svoje propagandno orudje, a situacija je eskalirala tokom plej-ofa. Sa strane Hokejaškog saveza Švedske postaraćemo se da igrači, koji izaberu KHL ne budu u reprezentaciji. Zvanično, odluku će doneti švedska vlada nakon sezone“, rekao je generalni sekretar tamošnjeg saveza.

Svetsko prvenstvo u hokeju na ledu biće odigrano od 13. do 29. maja u Helsinkiju i Tampereu, a na njemu zbog suspenzije neće nastupati Rusija i Belorusija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari