FMP "nagazna mina" 1arhiva Foto: Starsport

U skladu sa starijim bratom i FMP je tokom leta napravio korenite promene, počevši od trenerske klupe na koju je seo izuzetno talentovani i javnosti nedovoljno poznati Vladimir Jovanović

Napravljen je balans između starosedelaca: Čovića, Šešlije, Bursaća, iskusnih pojačanja Đumića, Pota, relativnih anonimusa iz KLS Nenadića i Jeremića, stranaca Rovena, Odža i tinejdžera, čiji se razvoj pomno prati na Malom Kalemegdanu, Uskokovića, Radanova, Simanića i Rakićevića. Na startu ABA lige Cedevita je u Zagrebu ipak bila prejaka za „pantere“ koji su već u drugom kolu na svom terenu ostavili duboke ožiljke košarkašima MZT (100:72).

Insistirajući na modernim principima: tranziciji, trčanju u punom sprintu, egzekuciji u ranoj fazi napada na nepostavljenu odbranu, prvom pasu već sa četvrtine terena, mladi stručnjak Vlada Jovanović mogao je da uživa u načinu na koji njegovi izabranici polako usvajaju ideje, kretnje sa i bez lopte, respektujući do kraja protivnika. Filip Čović je sa 12 asistencija maksimalno razigrao saigrače, Radanov mu je značajno olakšao posao sa 15 poena i tri uspešna dodavanja, od kojih su pojedina bila pravo malo remek-delo. Pasovima na trepavicu, korpulentni centar Odžo umorio se od silnih zakucavanja, naročito u drugom poluvremenu, tačnije poslednjoj četvrtini, u kojoj je FMP ubacio 30 poena. Pohvale za pruženu partiju zaslužili su Bursać (17) najefikasniji u  redovima FMP, kao i Nenadić (16), koji bi lako mogao da postane šutersko iznenađenje sezone u ABA ligi.

– Čestitam igračima na prvoj pobedi. Ovo je jako važno za moje mlade igrače da vide da imaju kvalitet, kao i da neki igrači koji su dovedeni vide da mogu da igraju ABA ligu. Takođe, važno je i što smo dobili sa ovolikom razlikom. Znali smo da hoćemo da igramo brzo, da hoćemo da budemo agresivni. Znali smo i da će FMP da padne. Naša dobra igra u dobrani i trčanje u drugom poluvremenu, odlučili su pobednika. Na to je došlo i 10 skokova više. Nisam potpuno zadovoljan igrom. Primili smo puno poena u prvom poluvremenu, bilo je grešaka u odbrani na kojima moramo da radimo. Ali, imali smo veću energiju. Već za vikend imamo naredni meč. Nismo navikli na ovaj ritam. Ali se nadam da ćemo se snaći – poručio je Vladimir Jovanović. 

Nigerijski Šakil O Nil

Za revnosnije poznavaoce NCAA košarke Majkl Odžo je poznato lice sa Floride Stejta. Nigerijac rođen 1993. važio je za jednog od korpulentnijih centara u američkoj koledž košarci, a sa 216 centimetara i 140 kilograma pravi je džin u ABA ligi. Odžo pritom ima ogroman raspon ruku, sigurno najveću šaku u abaligaškoj konkurenciji i veličinu stopala zbog kojih je poznata kompanija Najk svojevremeno izdvojila 15.000 dolara kako bi napravila patike za nigerijskog Šakila O Nila. Odžo je po dolasku u Srbiju bio malo zbunjen novom sredinom, kulturom i sistemom igre, ali se polako uklapa, samim tim postaje i sve korisniji po tim iz Železnika. Posle dva kola na proseku je od 11 poena i četiri skoka, tačnije 75 odsto u šutu za dva poena. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari