Foto finiš trke na tri fronta: Titula, Evropa, opstanak 1Gol Milana Gajića za pobedu foto:Pedja Milosavljevic / STARSPORT

Mada je fudbalsko prvenstvo Srbije ušlo u odlućujuću fazu, a retko ko od 16 superligaša završio posao s kakvim god da je ciljevima krenuo u sezonu 2021/2022, utakmice 36. kola razvučene su na četiri dana, pa ćemo od 13. do 16. maja čekati i možda dobijati neke od odgovora na ključna pitanja u vezi konačne preraspodele plasmana na tabeli.

Po običaju, za javnost je najzanimljivija i najitrigantnija trka u paru za titulu i kvalifikacije za Ligu šampiona, a njen osvajač poslednje četiri godine, Crvena zvezda, svoj meč igraće 24 sata pre nego što Partizan počne njegov gostujući duel. Tim sa „Rajka Mitića“ u nedelju ide na put, pošto će dva boda prednosti u odnosu na večitog rivala u pretposlednjem krugu plej-ofa braniti na terenu Napretka.

Svoje „duple“ žrtve u osnovnom delu SLS, jer su Kruševljani „pali“ i kada su u decembru bili domaćini (0:2) i, pre toga, u avgustu kada su se držali do 77. minuta beogradskog susreta (1:0), u kom su se izabranici Dejana Stankovića dosta namučili za pobedu iz pozicije, čije je regularnost dobila potvrdu video tehnologije.

U međuvremenu su crveno-beli makli Partizan s vrha tabele i imaju još 180 minuta za njegovu odbranu, dok su se puleni Zorana Milinkovića i savetnika mu Milana Đuričića provukli u plej-of, a onda zaređali sa porazima. Čarapani su se proveli kao bosi po trnju protiv Vojvodine, Radničkog iz Niša, TSC-a, Partizana i Voždovca, tako što su primili ukupno 14 golova a da nisu nijednom pogodili mrežu protivnika, izgubivši svaku šansu da se dokopaju kvalifikacija za Ligu konferencije.

U takvom odnosu snaga, motiva i moći bilo bi prvorazredno iznenađenje ako bi Borjan, Katai, Ivanić, Dragović i ostali iz dozvolili sebi kiks i osokolili Partizan u ponedeljak, protiv beogradskog Voždovca.

Ni Vojvodina više ne može do četvrtog mesta, pa njen duel sa sigurnim učesnikom trke za LK, Čukaričkim, nema baš nikakvu takmičarsku draž. Mnogo je važniji učinak Voždovca, TSC-a i niškog Radničkog (u ovom kolu staju jedan drugom na crtu) u preostalih tri sata fudbala, jer se bore za četvrto mesto i letnje pojavljivanje na međunarodnoj sceni. Tome se nadao i Radnik, ali Surduličani su skliznuli u plej-aut, gde su se zadovoljili time što su na vreme prebrinuli opstanak u elitnom rangu.

Zbog toga mogu sve, a ne moraju ništa protiv Novog Pazara, kom i pored prolećnog rezultatskog buđenja gori pod nogama. S tim da će njihov duel biti pod prismotrom Evropske fudbalske federacije ako ne pod lupom fudbalskih vlasti u našoj zemlji, jer je UEFA dojavila FSS sumjive radnje na i oko prethodnog meča istih rivala, a ovaj po direktivi iz Niona kaznio Pazarce zbog sumnje da su se neki njegovi igrači sklanjali rivalu u trenutku kada se on borio za plej-of.

Vrlo je važno i šta će napraviti Mladost na terenu Metalca, Kolubara protiv Proletera i Spartak sa Radničkim 1923, jer se još traže dva definitivna putnika u Prvu ligu i dva tima koja će kroz baraž probati da sačuvaju mesto u Superligi.

Mnogo je kombinatorika, a još više glasina o dogovaranju konačnog raspleta na višim instancama, pa će biti interesantno videti na šta će izaći sezona posle 2020/2021. u kojoj se desilo dosta toga čudnog i lošeg da je reagovao i predsednik države Aleksandar Vučić, obećavši da će se ubrzo i bez pardona razračunati sa srpskom fudbalskom mafijom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari