Frensis Tijafo junak dana na US openu 1EPA-EFE/JUSTIN LANE

Rafael Nadal je završio učešće na ovogodišnjem US openu,  od njega je posle tri i po časa velike borbe bolji bio Frensis Tijafo sa 3:1 u setovima (6:4, 4:6, 6:4, 6:3). On je tako izjednačio svoj najbolji rezultat na Grend slemovima – četvrtfinale, koje je igrao u Australiji 2019. godine.

Nadal, četvorostruki šampion US opena, nije mogao da izađe na kraj sa raspoloženim igračem, koji je trenutno 26. na ATP listi. U prvom setu Tijafo je naprvio jedan brejk i čuvao je tu prednost do kraja seta. U drugom setu je Nadal napravio brejk, a samim tim osvojio i set s obzirom da se sve to dešavalo u desetom gemu. I u trećem setu je Tijafou bio potreban jedan brejk da bi osvojio set, a u četvrtom je Nadal poveo sa 3:1 u gemovima, a onda je Tijafo uzeo pet gemova zaredom i stigao je do najveće pobede u karijeri.

Naredni protivnik mu je Andrej Rubljov.

„Igrao sam prilično dobro danas. Izašao sam sa uverenjem da mogu da ga dobijem. Pomoglo mi je to što sam par puta igrao protiv njega, mada nismo igrali nekoliko godina. Ja sam sin imigranata. Moji roditelji su iz Sijera Leonea, upoznali su se u SAD. Moj otac je hteo da igramo tenis kako bismo dobili školarinu za koledž, nismo imali novca. Ima strašnu strast prema igri. Gledajući ih kako su doživeli moju pobedu nad Nadalom, ne mogu ni da zamislim šta im je prolazilo kroz glavu. Neće zaboraviti ovaj dan do kraja života“, kaže sjajni Tijafo.

On je priznao da je bio opušten tokom čitavog dana pred meč.

„Poslednje tri godine sam bivao zaustavljen u četvrtom kolu. To mi je bio cilj, proći dalje. Rafa je tu svaki poen. Zna kako da me drži u igri, ali i ja znam za šta sam sposoban. Nisam osećao nikakav pritisak. Ovde sam da igram tenis i uživam. Nigde ne bih želeo više da pobedim Rafu, možda jedino na Vimbldonu“.

On ističe da je talan novih tenisera uveliko stigao.

„Nik Kirjos igra odlično. Karlos Alkaraz takođe. Janik Siner, Tomi Pol, Tejlor Fric su takođe jako dobri. Nećemo imati veliku trojku već velikih 12“, zaključio je Tijafo.

Nadal je priznao da je igrao loše.

„On je bio odličan. Nisam bio u stanju da držim visok nivo svog tenisa duže vreme. Nisam bio brz u kretanju, uspevao je veoma rano da uhvati lopticu u penjanju, nisam uspevao da ga pomerim iza osnovne linije. Tenis je sport pozicija. Ako nije, onda morate da budete veoma brzi i veoma mladi. A ja to više nisam. Moji udarci moraju da budu bolji. Na kraju igrao sam u osmini finala i suočio se sa igračem koji je bio bolji od mene. Zato sad idem kući“, rekao je Nadal.

Nadal i dalje blizu broja 1

Iako je Nadal zaustavljen od Tijafoa, on i dalje može da dođe do prvog mesta na ATP listi. To će se desiti ukoliko Kasper Rud i Karlos Alkaras ne stignu do finala poslednjeg Grend slema u sezoni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari