FSS podržao rad na crno 1

Svetsko udruženje profesionalnih fudbalera (FIFPro) prijavilo je Fudbalski savez Srbije Disciplinskoj komisiji FIFA zbog, kako navode, „kršenja principa savesnog vođenja organizacije i narušavanja integriteta organa Saveza“.

Razlog za ovu prijavu leži u preinačenoj presudi Arbitražnog suda FSS u slučaju fudbalera Vladimira Simunovića (25), koji je prvobitno dobio raskid ugovora sa Radničkim iz Niša, ali je ta odluka pod čudnim okolnostima poništena.

– Morali smo da reagujemo na ovaj neuobičajen način kako bismo zaštitili našeg igrača u Srbiji. Radi se o ozbiljnom kršenju prava ovog igrača, o kršenju pravila samog FS Srbije kao i internacionalnih pravila – naveo je generalni sekretar FIFPro Teo van Segelen.

Arbitražni sud FSS je najpre presudio u korist Simunovića pošto je ustanovio da je fudbaler dokazao da je u klubu iz Niša radio na crno, što je potkrepio zvaničnim dokumentom iz PIO fonda po kome mu nisu bili uplaćivani doprinosi. Presuda Arbitražnog suda je po FIFA i FSS propisima konačna, a ukoliko neka strana misli da je nepravična, a za to ima valjane dokaze, ima pravo da pokrene postupak pred redovnim građanskim sudom. U skladu sa odlukom Arbitražnog suda Simonović je postao slobodan igrač, pa je potpisao ugovor sa Spartakom iz Subotice.

Međutim, mesec i po dana posle presude Arbitražni sud odlučuje da zameni jednog od trojice sudija iz ovog postupka, Jovana Micića, odnosno da njegovo mesto popuni sa doktorom pravnih nauka Radanom Ilićem, inače predsednikom Skupštine Radničkog iz Niša. Zatim je mimo propisa formiran takozvani Arbitražni panel koji je poništio presudu Arbitražnog suda u slučaju Vladimira Simunovića, a potom je doneo odluku da se odbija zahtev igrača, što znači da je on ustvari i dalje fudbaler niškog Radničkog iako je već skoro dva meseca u Spartaku.

FSS je ovakav rasplet mimo prakse obrazložio time da jedan od sudija, koji je izabran na predlog Sindikata profesionalnih fudbalera Nezavisnost (SPFN), „grubo prekršio pravilo nepristrasnosti i narušio pravni poredak Republike Srbije time što je prenebregao dokaz koji je dostavio klub“. Iako se u saopštenju FSS ne navodi ime arbitra, lako se zaključuje da je u pitanju Jovan Micić koji prema saznanjima Danasa još uvek nije dobio obrazloženje za svoje razrešenje.

Predsednik Sindikata profesionalnih fudbalera Nezavisnost (SPFN) Mirko Poledica objašnjava za Danas da se preinačavanjem odluke Arbitražnog suda stvorila „ozbiljna pravna nesigurnost“.

– Sudija o kome govori FSS nije član SPFN već smo mi samo podržali njegovo imenovanje pošto smo po biografiji zaključili da se radi o advokatu sa velikim iskustvom i integritetom. Odluka Arbitražnog suda morala bi da bude konačna po svim propisima, a Radnički Niš je imao pravo da pokrene postupak pred redovnim sudom. Ovim je napravljen ozbiljan presedan po kome bi svaka odluka Arbitražnog suda mogla da se obara mimo propisa. Ovim je napravljena takva šteta da bi poverenje u Arbitražni sud i ceo sistem mogle da izgube obe strane, kako fudbaleri, tako i klubovi. Nigde nema da igrač potpiše ugovor za jedan klub, pa onda kroz mesec i po ispadne da ipak pripada drugom klubu. Zamislite šta bi se tek dogodilo da je Simunović potpisao za neki klub iz inostranstva i kakvi bi tek onda problemi nastali – dodaje Poledica.

UEFA je prema saznanjima Danasa već izvršila ozbiljan pritisak na FSS da se Jovan Micić vrati u Arbitražni sud pošto se njegovo razrešenje sa sudijske funkcije bez obrazloženja ne smatra legitimnim. Naš list saznaje i da je FIFPro pre obraćanja FIFA u više navrata pokušao da sa FSS nađe kompromisno rešenje, ali su srpskoj „kući“ fudbala naišli za „zid ćutanja“ i ignorisanje njihovih molbi. Iako je SPFN član svetskog sindikata fudbalera, Poledica tvrdi da nije imao uvid u dopise između FIFPro i FSS.

– Zaista ne znam kako je izgledala korespondencija između FIFPro i FSS i žao mi je što je došlo do toga da se traži reakcija FIFA. Nikada nisam komentarisao presude Arbitražnog suda jer smatram da je u pitanju telo koje treba da ima nezavisnost u radu. Moram reći i da smo mi u SPFN generalno zadovoljni radom Arbitražnog suda. Praksa je pokazala da je do spornih odluka dolazilo samo onda kada se spolja u slučaj umeša treća strana. Ne znam da li je sporni sudija u slučaju Simunovića doneo pogrešnu odluku ili prekršio zakon ili je nešto treće u pitanju, ali prvi ću podržati smenu i tražiti odgovornost ukoliko se to dokaže na redovnom sudu – naglašava Poledica.

Vladimir Simunović je posle odluke takozvanog Arbitražnog panela odlučio da pravdu potraži pred redovnim sudom. NJegov status će do konačne presude biti „ni na nebu ni na zemlji“, pošto neće moći da igra u Spartaku, niti će biti igrač Radničkog.

– Da li će neko snositi odgovornost ukoliko se na redovnom sudu dokaže da je prvobitna odluka Arbitražnog suda bila legitimna? Ko će tom momku nadoknaditi što godinu ili godinu i po dana neće moći da igra fudbal? Da li će iko odgovarati što se momku od 25 godina u potpunosti zgadio fudbal? Vladimir Simunović je nažalost najveća žrtva svega ovoga – zaključuje Poledica.

FIFA može da suspenduje FSS

FIFA će prijavi FIFPro sigurno reagovati, a epilog slučaja verovatno će najviše zavisiti od FSS. Ukoliko srpska „kuća“ fudbala bude ignorisala zahteve krovne organizacije čiji je član postoji mogućnost da FIFA suspenduje FSS i tako isključi srpsku reprezentaciju i klubove iz svojih takmičenja. Međutim, praksa je do sada pokazala da FSS poštuje odluke i zahteve koji stižu iz UEFA i FIFA, pa se veruje da do ozbiljnog spora sa svetskom „kućom“ fudbala neće ni doći.

UEFA već reagovala

FSS je 2017. godine bez obrazloženja smenio sve sudije Arbitražnog suda koje su imenovali predstavnici igrača. Tada je na zahtev SPFN reagovala UEFA, pa je FSS pod pritiskom morao da vrati sve smenjene sudije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari