FSS traži od UEFA da zaštiti srpske klubove od pretnji prištinskih vlasti: Prete hapšenjem i zatvorom, sprečite eskalaciju nasilja 1Foto: Starsport

Fudbalski savez Srbije uputio je pismo Evropskoj fudbalskoj uniji u kojem traži da UEFA zaštiti srpske klubove na teritoriji Kosova i Metohije od pritisaka koje vrše „prištinske vlasti“.

Kosovska policija je poslala dopis u kojem se zabranjuje organizacija utakmica koje nisu pod patronatom FS Kosova, a organizatorima i akterima mečeva zapretila privođenjem.

U dopisu FSS upućenom predsedniku UEFA Aleksanderu Čeferinu, koji su potpisali predsednik Dragan Džajić i generalni sekretar Jovan Šurbatović, napominje se da se članovima srpskih fudbalskih klubova preti hapšenjem i zatvorskim kaznama.

„Poštovani gospodine Čeferin,

sa velikom zabrinutošću obaveštavamo Vas da privremene institucije u Prištini, proteklih dana sprovode nelegalne i nehumane pritiske na fudbalske klubove koji imaju sedište u autonomnoj pokrajini Kosovo i Metohija čiji su članovi (fudbaleri i rukovodstvo) srpske nacionalnosti.

Privremene instutucije u Prištini zastrašuju fudbalere i sportske radnike srpske nacionalnosti na taj način što im zabranjuju da treniraju na svojim stadionima i da organizuju takmičenja lokalnog karaktera. Te pretnje su takve prirode da je fudbalerima, trenerima i rukovodstvu fudbalskih klubova ugroženo, kako ljudsko pravo na rad, tako i pravo na bavljenje fudbalskim sportom i sloboda udruživanja u sportske klubove.

Članovima fudbalskih klubova sa Kosova i Metohije, preti se hapšenjem i zatvorskim kaznama, ako nastave sa procesom treninga i takmičenja u lokalnim ligaškim fudbalskim takmičenjima. Takva prakse suprotna je Evropskoj sportskoj povelji Saveta Evrope, a predstavlja i kršenje odredbi Konvencije Ujedinjenih nacija o osnovnim ljudskim pravima i slobodama.

Molimo Vas da se svojim autoritetom i autoritetom funkcije koju obavljate, zauzmete da se opisana praksa prekine. Molimo Vas za pomoć pošto na vreme želimo da izbegnemo eskalaciju problema i eskalaciju eventualnog nasilja koje može biti isprovocirano i izazvano nelegalnim potezima privremenih institucija u Prištini.

Fudbalski savez Srbije konstantno prati razvoj događaja i uvek će stajati uz svoje sunarodnike na Kosovu i Metohiji. Nećemo odustati od zalaganja i primene svih legalnih sredstava kojima možemo da zaštitimo pravo fudbalera srpske nacionalnosti da treniraju i bave se fudbalskim sportom u lokalnoj zajednici“, piše u dopisu dopisu Fudbalskog saveza Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari