Srpskim klubovima stigao dopis o zabrani održavanja utakmica na Kosovu; Beograd osuđuje, u Prištini ćute 1Foto: Pixabay/derJani

Od regionalnih direkcija Kosovske policije zatraženo je da zabrane održavanje sportskih takmičenja koja ne organizuju zvanično registrovane sportske organizacije pri kosovskom sistemu, ali i ulazak sportskim klubovima iz centralne Srbije koji „nemaju odgovarajući poziv ili dozvolu“.

Ovi zahtevi navedeni su u dopisu koji je potpisala Kosovska policija.

Zvanična Priština nije se izjasnila u vezi sa autentičnošću ovog dokumenta, dok je predsednik Fudbalskog saveza KiM potvrdio da  da je ovaj dokument dostavljen okružnim fudbalskim savezima i pojedinim klubovima južno od Ibra.

Dopis u koji je i KoSSev imao uvid, navodno je dostavljen regionalnim direkcijama – Priština, Gnjilane, Uroševac, Prizren, Đakovica, Peć, Mitrovica – jug i Mitrovica – Sever.

U njemu se navodi da je jedini organ koji je nadležan za organizaciju sportskih priredbi “ nadležni sportski savez koji je licenciran u organu“, u skladu sa zakonom o kosovskom ministarstvu kulture, omladine i sporta, a koje izdaje licencu za razvoj sportskih aktivnosti.

Precizira se da je organizator sportskog događaja dužan da sarađuje sa Kosovskom policijom kako bi obezbedio održavanje sportskog događaja.

Takođe se navodi da je u obavezi da preduzme sve potrebne mere radi osiguravanja bezbednosti sportske priredbe i „vodi računa o preventivnim merama nasilja i nedozvoljenih ponašanja“.

U dokumentu je navedeno da se naredbom generalnog direktora Kosovske policije, pukovnika Gazmenda Hodže traži da se zabrane sve sportske aktivnosti klubova koji nisu registrovani u sportskim federacijama Kosova.

Od regionalnih direktora policije zahteva se da angažuju službenike na terenu i preduzmu „sve zakonske i policijske radnje“ kako bi sprečili održavanje ovakvih sportskih događaja.

Deo dopisa je adresiran na pograničnu policiju, i odnosi se na klubove koji dolaze na Kosovo iz pravca centralne Srbije.

– Svim sportskim klubovima iz Republike Srbije, koji se pojavljuju na graničnim prelazima sa Republikom Kosovo, zabranjen je ulazak ako nemaju odgovarajući poziv ili dozvolu od sportskih saveza različitih sportova Republike Kosovo – navedeno je u dopisu.

PREDSEDNIK FS KiM

Igor Uljarević, predsednik Fudbalskog saveza Kosova i Metohije, potvrdio je da je dopis stigao na adrese pojedinih klubova južno od Ibra i okružnih fudbalskih saveza koji su deo fudbalskog saveza Kosova i Metohije.

– Oni nama nisu ništa poslali kao regionu, a mi imamo tri okružna saveza koji vode ta takmičenja. Stigao je okružnim fudbalskim savezima i pojedinim klubovima južno od Ibra za koje oni znaju gde se nalaze – otkriva Uljarević, koji je za Sportski žurnal još naznačio.

– Zabranili su nam čak i treninge. Ovo je najveći oblik diskriminacije. Obavestili smo FSS o velikom problemu, a naš krovni savez obratiće se i državnim organima Republike Srbije i postupićemo u skladu sa njihovim preporukama – podvukao je Uljarević, akcentujući i da im je zabranjeno i održavanje utakmica za decu.

Fudbalski savez KiM, zbog novonastale situacije, odlučio je da odloži mečeve okružnih takmičenja.

MINISTAR SPORTA: SRAMOTAN PRITISAK I NEZABELEŽENA DISKRIMINACIJA

Zoran Gajić, ministar sporta, smatra da je reč o “ sramotnom pritisku na srpski narod koji živi na Kosovu i Metohiji i nezabeleženoj diskriminaciji prema sportistima“.

– Na srpskom Ministarstvu sporta je da nastavi da pomaže sport na teritoriji Kosova i da se bori za naš narod u borbi koju predvodi predsednik Aleksandar Vučić i koji ima podršku svih nas – poručio je Gajić.

Napravljen potez policije navodno je posledica nedavne rekacije Fudbalskog saveza Kosova koji je osudio mogućnost organizovanja fudbalskih mečeva na teritoriji KiM od strane Fudbalskog saveza Srbije.

FSK je podsetio da je od 2016. punopravni član UEFA i jedini nadležan za organizaciju mečeva na pomenutoj teritoriji.

Fudbalski savez Kosova i druge sportske organizacije zapravo se već godinama unazad protive tome da se klubovi sa Kosova takmiče u ligama pri Savezima Srbije, odnosno organizaciji sportskih takmičenja od strane Fudbalskog saveza Kosova i Metohije i drugih sportskih organizacija koje nisu registrovane u Prištini.

Zabrana Prištine u vezi sa organizacijom utakmica FSS na teritoriji Kosova je pre nekoliko godina primorala klubove da utakmice u kojima su domaćini igraju u centralnoj Srbiji.

Sa druge strane, sportskim klubovima iz centralne Srbije se neretko zabranjuje da uđu na teritoriju Kosova, te su u godinama za nama otkazani brojni mečevi.

Fudbalski savez Kosova, zatražiće i reakciju UEFA.

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari