Strelovita mačka za penale zablistala i na Banovom brdu i preko Atlantika, a sada i u Engleskoj: Evo zašto je Čelsi doveo Đorđa Petrovića (VIDEO) 1Foto: AP/Kirsty Wigglesworth

Čelsi će igrati u polufinalu Kupa ligaša Engleske u fudbalu.

Njegov junak je golman Đorđe Petrović (24), srpski reprezentativac.

Kada se na četvrtfinalnom meču londonskih „plavaca“ s Njukaslom na Stamford Bridžu pristupilo izvođenju penala, nekadašnji čuvar mreže Čukaričkog je odbranio odsudni šut Meta Ričija, pa nije bilo potrebe da se i peti igrač domaćeg tima uputi ka beloj tački.

Strelovita mačka za penale zablistala i na Banovom brdu i preko Atlantika, a sada i u Engleskoj: Evo zašto je Čelsi doveo Đorđa Petrovića (VIDEO) 2
Foto: AP/Kirsty Wigglesworth

Čelsi je pobedio na penale s 4:2.

Imao je još jednog heroja – Mihajla Petroviča Mudrika. Ukrajinski napadač, 22-godišnjak, koji je stigao iz Šahtjora prošle zime, pola godine pre Petrovića, postigao je izjednačujući pogodak u nadoknadi vremena osnovnog dela utakmice (1:1, Njukasl poveo u 17. minutu preko Kaluma Vilsona), a bio je hladnokrvan i u četvrtoj seriji, ispostavilo se i poslednjoj. U drugoj je promašio desni bek gostiju Kiran Tripijer, engleski reprezentativac.

U dva engleska kupa, onom koji je najstarije fudbalsko takmičenje na svetu i pod kapom Fudbalske asocijacije (FA) i u Kupu ligaša, pokrenutom 1960, obićaj je da šansu dobijaju drugopozivci, ali je Petrović bio rezerva u prethodna tri izazova (redom Vimbldon, Brajton i Blekburn savladani na Stamford Bridžu).

Španac Robert Sančez (26), takođe doveden prošlog leta (došao iz Brajtona za duplo više para nego Petrović, za 28 miliona evra) da brani umesto Senegalca Eduara Mendija, jednog među onima koje je opio zov saudijskog novca (otišao u Al Ahli), stajao je između stativa na svim mečevima, a onda se povredio u 84. minutu utakmice 16. kola Premijer lige s Evertonom u Liverpulu.

U požar je poslat Požarevljanin, ali je domaćin dao još jedan gol (2:0).

Petrović je zatim u prvenstvu branio na meču protiv Šefild junajteda u Londonu (2:0). Njegove zamene su Finac Lukas Bergstrem (21) i Englez Markus Betineli (31).

Čelsi je imao sjajan osećaj da ga uzme u svoje redove, pomno prateći njegova dela u američkom sokeru, kao što je i Nju Ingland Revolušn, dok mu je trener bio čuveni Brus Arena, bivši selektor reprezentacije SAD, odvojio oko prema Banovom brdu.

Pročitan i Ben na Stankovićevom debiju

I tim iz Bostona je mogao da vidi jednu pantersku odbranu penala.

Na otvaranju prolećnog dela sezone, u zimu 2020, Crvena zvezda je pobedila Čukarički u gostima s 2:0 u prvoj utakmici Dejana Stankovića na mestu trenera crveno-belih.

Prvak je obavio posao već u prvih 14. minuta pogotkom Veljka Nikolića i evrogolom Njegoša Petrovića, a na izdisaju prvog poluvremena golman domaćina je odbranio penal Benu.

U četvrtfinalu Kupa Srbije, u junu 2020, neposredno po povratku fudbala i u Srbiju posle pauze zbog pandemije virusa korona, Čukarički je na svom terenu načinio podvig protiv niškog Radničkog, koji je vodio s 2:0.

Pri 2:1 Petrović je dao krila saigračima za potpuni preokret pošto je odbranio penal Stefanu Mihajloviću. Trostruki strelac bio je napadač Slobodan Tedić (23), koji se nedugo zatim pridružio Mančester sitiju (plaćen tri miliona evra), a danas je na pozajmici u engleskom trećeligašu Čarltonu.

Petrović je otišao preko Atlantika potkraj prošle zime za milion evra i 20 odsto od sledećeg transfera za kasu „brđana“.

U MLS ligi je uknjižio pet odbrana udaraca s bele tačke. Niko u američkom fudbalu nije imao pet odbrana u samo 31 utakmici.

 

 

 

 

Na kraju sprečio je i pogodak igrača Sinsinatija.

Suma sumarum, pogledajte sve Petrovićeve odbrane penala.

 

 

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari