Vučić sipao svoja fudbalska sećanja brzinom munje: Koja je jedina greška u njegovom vrsnom pamćenju o dve Zvezdine utakmice? 1Foto: Nikola Gligic/Starsport

Na svečanosti u beogradskom Centru Sava, po zvanicama i gostima uzdignutoj na najviši državni nivo, proslavljeni fudbalski reprezentativac Zapadne Nemačke Karl-Hajnc Rumenige je proglašen za novog ambasadora Sportskih igara mladih, manifestacije koja već 28 godina masovno okuplja najmlađe zaljubljenike u sport i takmičenje u regionu.

Kada je za govornicom reč uzeo Rumenige, nekadašnji as Bajerna, evropski prvak i s nemačkim gigantom (1975. 1976) i s nacionalnim timom (1980), dvostruki dobitnik Zlatne lopte Frans fudbala za najboljeg evropskog igrača godine (1980, 1981), prvo je istakao da ga raduje povereno mu zvanje jer je otac petoro dece.

Zatim se obratio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, pored koga je i sedeo u prvom redu.

Budući da, rekao je, zna da Vučić navija za Crvenu zvezdu, prisetio se da je Bajern s njim u timu igrao na Marakani protiv crveno-belih. Izvinio se što je nemački tim tada prošao dalje jer je Zvezda bila mnogo bolja.

Vučić sipao svoja fudbalska sećanja brzinom munje: Koja je jedina greška u njegovom vrsnom pamćenju o dve Zvezdine utakmice? 2
Foto: Nikola Gligic/Starsport

Vučiću, koji je zatim uz dečju graju stupio za govornicu, dat je šlagvort.

„Hoću, deco, da nešto čujete od starijeg čoveka, kroz šta sam prolazio u vašim godinama. Naime, ne seća se Karl-Hajnc. Nije bilo 1:0 za Bajern u Minhenu nego 2:0 i to je stariji Dika Stojanović, Aleksandar, odbranio penal Brajtneru. Oni su došli u Beograd. Bio sam na stadionu, imao sam nekih devet-deset godina, baš kao mnogi od vas. I sada ću o dve utakmice da vam ispričam iz kojih sam naučio sve u životu. Da izvučete pouku“.

„Jedna je bila ta Zvezda – Bajern, druga je bila protiv, u to vreme, Istočnih Nemaca – Dinamo Berlin. Sećam se da je protiv Bajerna, Džajo (Zvezdina legenda Dragan Džajić, predsednik FSS, takođe u prvom redu), Pižon dao drugi gol, a Repčić treći, Zvezda je vodila 3:0. Radovali smo se, mislili smo gotovo je. A onda Diter Henes dade dva gola, Nemci prođoše dalje, a ja sam plakao celu noć“.

„Protiv Dinama je bilo 5:2 u Berlinu, čuveni centarfor Ridiger je dao četiri gola. Igrali smo revanš na Marakani i niko nije verovao da je moguće da se dogodi bilo šta. Ridiger opet daje gol. Završava se poluvreme vođstvom za Nemce. U drugom poluvremenu Borovnica jednom, Borovnica drugi put, i negde u 93. minutu, danas bi se reklo u zaostavnom vremenu, Šestić umuljava, ugurava nešto uz autogol, 4:1 za Zvezdu, koja ide dalje. Dve stvari sam naučio. Prva je, kada vodiš, nikada nemoj da misliš da si pobedio pre nego što si stvarno pobedio. Druga je igraj i bori se do kraja jer samo tako možeš da pobediš“.

Vučić, koji nije bio siguran koja je utakmica prvo igrana u Beogradu, ali je dobro zapamtio da je oba puta bilo kišovito vreme, prisetio se meča s Bajernom u trećem kolu Kupa UEFA 1979. i duela s Dinamom u prvom kolu istog takmičenja 1978, u sezoni kada su crveno-beli dogurali do finala.

Jedino je propustio da kaže da je u obe utakmice prvi gol za Zvezdu postigao Dušan Savić.

U vrsnom sećanju mu se potkrala jedna greška. Mislio je da je Hans-Jirgen Ridiger bio četvorostruki strelac za Dinamo u Berlinu.

Previd je načinio verovatno zato što je na 2:0 za domaćina povisio Nec po imenu Volf-Ridiger.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari