Suspenzija i za „kežmanovski đon“: Zbog čega je sve kažnjavan Kristijano Ronaldo? 1Foto: EPA/ALFREDO ALDAI

Kristijano Ronaldo je zbog svoje fudbalske veštine i vihorne brzine neretko Becić naspram Kostolomca, ali nije ni on cvećka.

Dešavalo se da protivnički igrači dođu pod oštricu njegove neoprezne grubosti, a i da plaća danak neprimrenog i nepromišljenog ponašanja kao što je bilo u poslednjoj prilici.

Disciplinski tribunal saudijske lige je kaznio portugalskog asa, najsjajniju zvezdu Al Nasra iz Rijada, jednom utakmicom zabrane igranja zbog nepristojne gestikulacije ka suparničkim navijačima na utakmici njegovog tima protiv Al Šababa.

Dobro je prošao, mada Al Nasr nije bez njega u timu, a u karijeri je imao i duža okajavanja grehova.

U prvoj sezoni po prelasku iz Sportinga u Mančester junajted, 2003/04, isključen je u 85. minutu meča poslednjeg kola protiv Aston Vile u Birmingemu, koji je pripao „crvenim đavolima“ s 2:0, a njegov je bio prvi gol.

U 35. minutu je dobio prvi žuti karton zbog simuliranja. Drugi mu je pokazan zato što je posle dosuđenog ofsajda u kojem se našao namerno i drsko šutnuo loptu u Vilin gol.

Zbog toga nije mogao da igra u prvom kolu sledeće sezone. Junajted je izgubio od Čelsija u Londonu s 1:0.

Prva ozbiljnija diskvalifikacija snašla ga je u januaru 2006.

 

U 86. minutu gradskog derbija, koji je pripao Mančester sitiju na njegovom stadionu s 3:1, dobio je direktan crveni karton. Izgubio je kontrolu nad loptom, a kad je pojurio za njom, nekontrolisno je đonom krenuo na članak Endija Kola, koji je prvi stigao do nje da je pokupi.

Podsetio je taj faul Kristijana Ronalda na opasan start Mateje Kežmana u žaru dokazivanja na nogu norveškog igrača u utakmici Evropskog prvenstva 2000. Isključen je posle tek jednog minuta u igri. Pred kraj meča je ušao umesto Predraga Mijatovića.

 

Portugalski golgeter je kažnjen s tri utakmice zabrane igranja. Dve je odradio u FA kupu, a jednu u Kupu ligaša.

U sezoni 2007/08. ponovo tri meča za hlađenje glave.

U drugom kolu Mančester je kao gost remizirao s Portsmutom (1:1).

U kaznenom prostoru domaćina, u iščekivanju da se izvede korner, Ronaldo je u 85. minutu udario suparničkog igrača. Pošto se to dogodilo pred očima sudije, crveni karton je bio neminovan.

U metežu je najratoborniji prema fudbalerima Portsmuta bio Nemanja Vidić. Dodeljen mu je žuti karton.

U januaru 2010. počela je madridska istorija suspenzija.

Real je upravo golovima portugalskog asa savladao Malagu na svom stadionu s 2:0.

U 70. minutu Ronaldo je u solo prodoru, želeći da skine s leđa protivničkog igrača, istom tom slomio nos laktom.

„Kako sam mogao da mu polomim nos kad je visok samo 170 cm. Da je viši, udario bih ga u grudi“, pokušao je da se opravda, ali mu to nije urodilo plodom.

Kažnjen je s dve utakmice zabrane igranja.

 

Kroz ravno četiri godine, na meču s Atletikom u Bilbaou, slučajno je nagazio Karlosa Gurpegija iz domaćeg tima. Kad mu je ovaj ukazao na to, udario ga je po licu.

Kazna – tri utakmikce. Zvanično je obrazloženo da mu jedan meč sleduje zbog nesportskog ponašanja, a dva zbog neuvažavanja sudija.

U januaru 2015. šutnuo je igrača Kordobe – dva meča.

U avgustu 2017. šampion Real je igrao za Superkup s najljućim rivalom Barselonom, pobednikom kupa. Pobedio je i u gostima (3:1) i u revanšu kod kuće (2:0).

Na Nou Kampu Kristjano Ronaldo je dobio priliku da odigra poslednjih pola časa. Doveo je Madriđane u vođstvo s 2:1 u 80. minutu.

Zaradio je prvi žuti karton jer je opijen radošću skinuo dres.

Suspenzija i za „kežmanovski đon“: Zbog čega je sve kažnjavan Kristijano Ronaldo? 2
Foto: EPA/Toni Albir

Dva minuta zatim je isključen. Sudija je procenio da ga Umtiti nije faulirao već da se radilo o simuliranju.

Portugalca je naljutila njegova odluka. Odgurnuo ga je s leđa, čineći sebi medveđu uslugu. Kažnjen je s pet utakmica.

U sezoni 2021/22, i dalje u Juventusu, igrao je u prvom kolu italijanske lige, ali se zatim vratio u Junajted.

U aprilu 2022, kada su „crveni đavoli“ izgubili od Evertona (1:0) na Gudisonu, poneo se neljudski prema 14-godišnjaku, za koga se ispostavlja da ima autizam i dispraksiju.

Dečak ga je snimao, a Ronaldo mu je, prolazeći pored tribine na putu ka svlačionici, izbio telefon iz ruku, ostavljajući mu modricu.

Policija Liverpula je sprovela istragu. Portugalac se izvinio u telefonskom razgovoru s dečakovom majkom.

Slučaj je dobio epilog nekoliko meseci posle utakmice. Ronaldo je kažnjen s dve utakmice i sa 50.000 funti. Kaznu nije ni stigao da izdrži u engleskom fudbalu jer se već preselio u Al Nasr.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari