Fudbaleri Argentine prvi finalisti Svetskog prvenstva u Kataru 1Foto: EPA-EFE/Georgi Licovski

Fudbalska reprezentacija Argentine plasirala se u finale Svetskog prvenstva u Kataru, jer je u prvoj polufinalnoj utakmici pobedila Hrvatsku rezultatom 3:0 (2:0).

U duelu u kojem će u svom šestom finalu pokušati da osvoje treću titulu najboljeg na planeti Argentinci će igrati sa boljim iz drugog polufinalnog duela, u kojem se sutra sastaju Francuska i Maroko (20.00).

Pred skoro 89.000 gledalaca na stadionu „Luksail ikoniku“ Argentina je do pobede došla golovima Mesija u 34. minutu iz penala i Hulijana Alvareza u 39. i 69. minutu.

Hrvatska nije uspela da ponovi rezultat od pre četiri godine, kada je na šampionatu u Rusiji bila vicešampion, pa će u subotu od 16.00 časova igrati u duelu za treće mesto.

Ipak, i ovaj rezultat predstavlja fantastičam uspeh za „vatrene“ i dostojan oproštaj od nastupa na Mundijalima za njihovog kapitena Luku Modrića, jednog od najboljih fudbalera na svetu u poslednjih deset godina.

 

Fudbaleri Argentine prvi finalisti Svetskog prvenstva u Kataru 2
Luka Modrić. Foto: EPA-EFE/Tolga Bozoglu

S druge strane, duel na „Lusail“ stadionu obeležio je još jedan legendarni igrač, Lionel Mesi, koji će u nedelju imati priliku da po prvi put u karijeri sa svojom reprezentacijom stigne do pehara prvaka sveta.

Kapiten Argentine je prikazao sjajnu partiju, doveo svoj tim u vođstvo i asistirao Hulijanu Alvaresu kod trećeg pogotka. Mesi je, takođe, stigao do 11. gola na svetskim prvenstvima i tako prestigao Gabrijela Batistutu na listi najboljih strelaca svog nacionalnog tima na Mundijalima.

Fudbaleri Argentine prvi finalisti Svetskog prvenstva u Kataru 3
Foto: EPA-EFE/Georgi Licovski

 

Selektor Hrvatske Zlatko Dalić uprkos očekivanjima odlučio se za otvoreniju igru svog tima, verovatno u pokušaju da iznenadi svog kolegu Lionela Skalonija. Verovatno je donekle u tome i uspeo, jer je u prvih pola sata delovalo da se Argentina nije snašla i da teško dolazi do kaznenog prostora rivala.

Hrvatska je u tom periodu bila za nijansu bolji rival, međutim, u 31. minutu ispostavilo se da je ofanzivna igra „vatrenih“ glavni uzrok za vodeći gol njihovog protivnika.

Posle jednog dugog dodavanja Alvares je iskoristio zbunjenost Lovrena i Gvardiola, izbio sam pred Livakovića, koji je srušio napadača šampiona Južne Amerike.

Hrvati su smatrali da su oštećeni, žute kartone zbog prigovora su dobili Kovačić i selektor Dalić, dok je isključenje zaradio Mario Mandžukić, član stručnog štaba.

Sa bele tačke šutirao je Lionel Mesi, koji je pomalo rizično loptu zakucao u gornji levi ugao gola Livakovića.

Čini se da je u tom trenutku selektor Hrvatske napravio taktičku grešku, jer je dozvolio svojim igračima da krenu bez garda ka golu protivnika, umesto da sačekaju poluvreme i promenu taktike i neke zamene u ekipi.

U 39. minutu, posle prekida na polovini Argentinaca, Hulijan Alvares je došao do lopte kod svog kaznenog prostora, vukao je loptu do protivničkog šesnaesterca, nisu uspeli da ga zaustave Juranović i Sosa, da bi potom gurnuo loptu u mrežu.

Dalić je odmah u nastavku napravio dve promene, a potom ubacio i Bruna Petkovića umesto Marcela Brozovića, te je tako sve karte bacio na napad.

I dok je Dalić pojačao napad, Lionel Skaloni je sredinom drugog poluvremena na teren poslao defanzivca Lisandra Martinesa umesto veznjaka Leandra Paredesa.

Totalna ofanziva Hrvata ostavila je puno prostora za kontre Argentine, a iz jedne od takvih situacija, rupu u odbrani pronašao je Mesi. U 69. minutu dugo je bio u duelu sa Gvardiolom po desnoj strani sve dok ga nije prošao, ušao u šesnaesterac i loptu dodao do Alvaresa, koji je lako pogodio mrežu i rešio pitanje pobednika.

Do kraja meča Argentina je mogla da nanese težak poraz Hrvatskoj, ali nije uspela da iskoristi još nekoliko šansi. U 81. minutu Dalić se na simboličan način predao jer je iz igre izveo Luku Modrića, koji je sa terena ispraćen velikim aplauzom.

Promene rezultata do kraja utakmice nije bilo, pa će Argentina u nedelju probati da Kempesovoj tituli iz 1978. i Maradoninoj iz 1986. godine, pridoda i Mesijevu iz 2022. godine.

Fudbaleri Argentine prvi finalisti Svetskog prvenstva u Kataru 4
Lionel Mesi. Foto: EPA-EFE/Noushad Thekkayil

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari