Generalka rezultatski neuspešna protiv Žalgirisa: Crvena zvezda bez pobede napustila Nikoziju 1Photo by Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©)

Posle meča sa Makabijem, košarkaši Crvene zvezde, u takođe neizvesnoj završnici, poraženi od Žalgirisa (85:84). Jago Dos Santos imao šut za pobedu.

Turnir u Nikoziji zamišljen je od košarkaša Crvene zvezde kao generalna proba pred sam start sezone naredne nedelje. Međutim, način na koji je trener Duško Ivanović odredio one koji su se danas suprotstavili Žalgirisu jasno upućuje na to da mu cilj nije bio rezultatske prirode već uigravanje određenih akcija i razigravanje pojedinaca poput Majka Tobija odnosno Nemanje Nedovića.

Ivanović je odlučio da u civilu ostavi kapitena Branka Lazića, Nemanju Bjelicu i Dejana Davidovca. S obzirom na to da na Kipar nisu ni doputovali Miloš Teodosić i Šabaz Nejpir crveno-beli su duel sa litvanskim šampionom odigrali gotovo bez pola postave.

Crnogorski stručnjak je u starntu petorku uvrstio čak trojicu igrača iz centarske linije. Uz Jaga Dos Santosa i Gedraitisa meč su počeli Dalibor Ilić na mestu niskog krila, Marko Simonović i Majk Tobi kao tandem u centarskoj liniji.

U prvoj četvrtini sa po sedam poena, Tobi i Simonović u napadu su delovali još i sinhonizovano, međutim, bilo je evidentno da bi defanzivno moglo da bude dosta problema onog trenutka kada Žalgirisu bude krenuo šut sa distance. U uvodnoj deonici, litvanski velikan je pucao ćorcima (0/7) što je Zvezda materijalizovala u vidu vođstva 20:12. Čak 16 poena ubacili su igrači iz centarske linije .

Najveću prednost Zvezda je imala u ranoj fazi druge deonice (25:14) međutim, sa prvim pogocima rivala sa distance razlika se postepeno topila. U poslednjih sedam minuta druge deonice, crveno-beli su u napadu ostali bez ideje i jasnih rešenja ; Žalgiris je serijom 12:2 napravio preokret i sa prednošću od četiri poena otišao je na duži predah (41:37).

Zvezda je u drugoj deonici primila čak 27 poena. Imala je određenih problema prilikom vraćanja u odbranu, u sprečavanju rivalske igre u tranziciji ali i u kontorli skoka.

Najbolji period u igri crveno-belih viđen je od kraja treće i tokom većeg dela četvrte deonice, tačnije od maksimalne prednosti rivala (69:54). Ivanović je napokon shvatio da ne može Ilića da korisit kao nisko krilo. Prebacio je Gedraitisa na tri, dok su pod košem funkcionisali Tobi i Bolomboj.

Crveno-beli su poboljšali spejsing u napadu, Nedović je dirigovao igrom, dok je drugi „bol-hendler“ bio Hanga. Delimično je primiren i centar Birutis, koji je pod košem Zvezde pravio velike probleme u ofanzivnom skoku. Meč je završio dabl-dablom (11p, 12sk).

Crnogorski stručnjak može biti zadovoljan lakoćom i brzinom sa kojom su njegovi puleni sustigli rivala. Gedraitis je pogađao sa distance, bio je precizan i prilikom šuteva iz neizgrađenih pozicija (19p, 3/3 za tri) dok je Nedović fino pronalazio Tobija na samom obruču. Kada su njih dvojica iz „popa“ izgradili akciju koju je Amerikanac završio pogođenim šutem sa distance crveno-beli su seriju 20:4 krunisali rezultatskim preokretom (74:73).

U vrlo bitnim momentima Nedović je vezao četiri poena za 78:76 na 3:30 do kraja meča. Vrlo inspirisan u Nikoziji, Nedović je potom briljantnim pasom pronašao Hangu koji je trojkom povisio na 82:78. Činilo se da je srpski velikan u boljem momentumu u samom finišu meča, međutim Lekavičijus je trojkom iz nebuha dao veštačko disanje Litvancima.

Na 24 sekunde pre isteka 40. minuta Zvezda je vodila 84:82, ali je loša odbrana i diskomunikacija na Lekavičijusu za posledicu imala 2+1 za iskusnog levorukog pleja. Imali su crveno-beli poslednji napad za produžetak ili pobedu, ali je Jago Dos Santos bio neprecizan u šutu za tri poena.

Važno je istaći da je srpski velikan meč završio sa čak 25 timskih asistencija kao da je Majk Tobi ofanzivno odigrao vrlo korektno sa postignutih 18 poena. Gedraitis je imao poen više dok je Nedović meč završio sa 13 poena i 5 asistencija.

Zvezda se u Beograd vraća bez ijedne pobede, s obzirom na to da je juče posle dva produžetka poražena od Makabija.

Do početka sezone, tačnije prvog meča na gostovanju Igokei naredne nedelje, izabranici Duška Ivanovića neće više igrati zvanične utakmice.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari