Glavni štab Grčke policije dva dana ranije upozorio ostale na hrvatske huligane, znalo se od juna 1Foto: AP Photo/Thanassis Stavrakis

Glavni štab Grčke policije je dva dana ranije upozorio ostale policijske vlasti na dollazak hrvatskih huligana u Atinu na osnovu informacija svoje Uprave za borbu protiv nasilja u sportskim objektima, objavili su danas atinski mediji.

Štab je na osnovu toga izdao naređenje koje je upućeno na granične prelaze i unutrašnjim službama Grčke, od prelaza Kakavija, na granici Albanije – preko koje su huligani putovali, do Atine, kao i od Soluna do Atine.

Šef štaba Policije, general-potpukovnik Elefterios Garilis naredio je unutrašnju istragu odgovornosti policijskih službi zbog nemetanog putovanja kroz Grčku huligana zagrebačkog Dinama koji su u Atini sinoć izazvali krvav sukob s navijačima AEK-a, uz pogibiju jednog Grka, ranjavanje desetak ljudi na obe strane i hapšenje stotinak.

General zahteva da se utvrdi zašto njihov prolazak do stadiona AEK-a nije bio onemogućen, uprkos činjenica da su njihove namere bile poznate najmanje dva dana i da im je zabranjeno prisustvo na fudbalskoj utakmici.

Policija je saopštila da je njen Štab, na osnovu informacija Poduprave za borbu protiv nasilja u sportskim objektima, ali i obaveštenja hrvatskih vlasti, izdao naređenje koje je upućeno na ulaze i službe u zemlji prema kojem bi se, ukoliko bi se uočili automobili sa hrvatskim navijačima, vršila provera i Atina bi se stalno obaveštavala.

Uprava za borbu protiv nasilja na sportskim terenima poslala je Glavnom štabu tri dokumenta, počev još od 08. juna, prema kojima je jedan iz Državnog obaveštajnog ureda Hrvatske navodio da bi oko 100 navijača Dinama putovalo za Grčku, kao i gde bi boravili, a bilo je i izveštaja da su navijači AEK-a obavešteni o ovim dolascima i da se organizuju oko svog stadiona.

Na osnovu ovih informacija izdata je naredba Štaba koja je poslata u Kakaviju i Solun, ali uprkos informacijama i činjenici da je i iz Crne Gore bilo veoma detaljnih informacija da su oni tuda juče prošli, huligani su uspeli da dođu do Atine i izazovu težak sukob ​​u Atini.

Napominje se da je neke od huligana na naplatnoj stanici auto-puta kod Atine uočilo obezbeđenje, a da su primećeni i drugde gde su na putu za Atinu na raznim deonicama putovali svojim automobilima s oznakama Dinama, a povremeno vozom, da ne bi bili primećeni u velikom broju na istom mestu.

Najveći deo, sa oko 25 automobila, završio je sinoć putovanje na istom mestu u Atini gde su zajedno „s prijateljskim grčkim navijačima koji su ih dočekali“ vozom i peške otišli do stadiona i napali navijače AEK-a.

Zbog pitanja o tome zašto toliko dugo nisu bili sprečeni, ministar unutrašnjih pooslova Janis Ikonomu je naredioo pefu Policije „brzo sprovođenje i završetak interne istrage za potpunu verifikaciju događaja, od ulaska navijača u Grčku i potom, kako bi se dužne odgovornosti mogle identifikovati i pripisati, na svakom nivou i u bilo kojem obliku“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari