Grk koban za Troickog 1Foto: EPA-EFE-LYNN-BO-BO

Spisak srpskih tenisera u muškom singlu Otvorenog prvenstva Australije kraći je za ime Viktora Troickog, pa je posle nepotpunog drugog kola više onih što su ispali nego onih što su još u igri za titulu na uvodnom sezonskom grend slemu (Novak Đoković i Filip Krajinović).

Troicki je prošao tri kruga kvalifikacija, pa u glavnom delu turnira u Melburnu u pet setova savladao Španca Karbaljesa Baenu, ali je u drugom kolu naleteo na prejakog Stefanosa Cicipasa – 1:3 (3:6, 6:2, 2:6, 5:7). Nije 32-godišnji Beograđanin ni lako ni brzo „prodao kožu“ jednoj od najvećih teniskih nada današnjice, međutim nije mogao više od dobijenog drugog seta i rovovske borbe u poslednjem činu skoro trosatnog okršaja s 12 leta mlađim kolegom, pa je dalje otišao 15. na ATP listi.

– Rano sam izgubio servis i olako sam mu prepustio prednost u setovima. Kasnije sam se vratio dobrom igrom u drugom setu, ali iako sam imao svoje trenutke, opet sam osetio da je on podigao nivo igre i da je uvek blizu da napravi brejk… Imao sam i mali peh u četvrtom setu. Vodio sam 5:4 i imao 15:30, bio je fenomenalan poen na obe strane i on ga je osvojio, dok ja ko zna koji put nisam imao sreće u važnom momentu. Generalno je jako dobro servirao i bio veoma agresivan, a ja sam morao da budem više u terenu… – sumirao je utiske posle eliminišućeg poraza Troicki, kojem je ovo bio prvi turnir nakon tromesečne pauze zbog problema s povredom.

– Nedostaju mi ovakvi mečevi. Kada nemaš kontinuitet takvih duela, izgubiš brzinu igre i opuštenost kad je važno. Najbitnije je da se ponovo dobro osećam, a raduju me i ohrabruju četiri vezane pobede posle dugo vremena. Nadam se da ću nastaviti sa dobrim partijama u nastavku sezone – priznaje svojevremeno 12. „reketaš“ sveta, trenutno pozicioniran kao 200. na ATP listi.

– Ništa nije kao ranije kada sam imao dobar rang. Tada se tačno znalo gde sve mogu da nastupim, pa je raspored mogao da se pravi godinu dana unapred, a sada je sve teže. Videćemo, posle turnira u Sofiji razmišljam o čelendžerima – objasnio je Troicki, koji se se pridružio već izbačenim zemljacima sa AO: Dušanu Lajoviću, Janku Tipsareviću i Miomiru Kecmanoviću.

Izazovi za Novaka, Filipa i Aleksandru

Od naših takmičara za treće kolo boriće se još Filip Krajinović i Novak Đoković. Prvi je to učinio u noći između srede i četvrtka po srednjeevropskom vremenu, protiv Rusa Evgenija Donskoja, dok će vladar tenisa na teren od 10.30 na crtu staroj „mušteriji“ Francuzu Žo-Vilfredu Congu, nekada jedan od bolje rangiranih tenisera, koji je na ovaj AO došao na specijalan poziv organizatora. Jedina naša predstavnica u Melburnu Aleksandra Krunić završila je juče učešće u dublu, jer su Australijanke Adamčuk i Mur bile bolje od nje i njene partnerke Sajsaj Ženg iz Kine, odakle joj je došla i ranojutarnja singl rivalka Čijang Vang.

Favoriti po planu

Svi teniseri iz šireg favorita za sada guraju po planu: drugoplasirani Španaca Rafael Nadal prošao je juče u treće kolo preko Metjua Ebdena (3:0), branilac titule Švajcarac Rodžer Federer je do istog cilja stigao uz dosta truda u duelu sa kvalifikantom Danijelom Evensom (dva taj-brejka u tri seta), Bugarin Grigor Dimitrov je savladao Pabla Kuevasa (3:1), Španac Bautista Augut prošao meč protiv DŽona Milmana (3:1)…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari