Gvardiola besan na Kina: Ako je Haland za četvrtu ligu, onda si ti trener za treću! 1Foto: EPA-EFE/ADAM VAUGHAN

Loša partija norveškog napadača protiv Arsenala proizvela različite reakcije u engleskoj javnosti.

Erling Haland je vrstan napadač, klasičan egzekutor i neko ko će i ove, kao i prošle sezone, izvesno biti najbolji strelac u Premijer ligi.

Ipak, postoje mečevi poput poslednjeg protiv Arsenala, na kojima se može videti i igračka limitiranost norveškog centarfora, naročito kada naspram sebe ima visoke i fizički korpulentne štopere kao što su u redovima „tobdžija“ Salibu i Gabrijel.

Mačester siti imao je dosta problema u poslednjem kolu (0:0), jeste dominirao na terenu ali je stvorio mali broj šansi, pogotovo onih stoprocentnih.

Haland je bio odlično čuvan i gotovo da se nije video na terenu. U oceni njegove igre, Roj Kin, nekada kapiten Mačester junajteda u najslavnijem dobu „crvenih đavola“, bio je možda i suviše grub, ali i iskren, poručivši da ga je prema prikazanom podsetio na napadača četvoroligaškog ranga.

Norvežanin je na pomenutom derbiju imao svega 23 dodira sa loptom, tek devet u provom poluvremenu, nijednom nije šutirao u okvir gola, nije imao nijedan pas u dubinu, odnosno ka saigraču u najboljoj poziciji za šut.

Pep Gvardiola insistirao je na njegovom dolasku iz Borusije Dortmund pre dva leta, Siti je „milionerima“ iskeširao više od 75.000.000 evra, a Haland se pokazao kao plodonosno rešenje u samom špicu napada.

S tim u vezi i ne čudi što je Katalonac javno zaštitio svog igrača posle meča sa Arsenalom.

– Ne slažem se sa njim, apsolutno ne. To bi bilo kao da bih ja rekao da je on trener za drugu ili treću ligu. Erling je najbolji napadač na svetu. Nije Erling razlog što nismo stvorili mnogo prilika, bilo nam je potrebno prisustvo većeg broja igrača u poslednjoj trećini terena. Odigrali smo izvanrednu utakmicu, gledao sam je opet, ali falilo nam je igrača napred. A, Erling je izuzetan.

Gvardiolu je zabolelo to što su kritike takve prirode došle od nekadašnjeg igrača, profesionalca.

– Iznenađen sam što ove reči dolaze iz usta bivšeg igrača. Da je novinar, razumeo bih, nikad nije bio na terenu. Ali od bivšeg igrača – iznenađenje. To je kao kada bi sudije kritikovale sudije kada se penzionišu. Uvek se iznenadim. Kao da bivšim igrači brzo zaboravljaju. Oni su promašili na hiljade, na milione puta, i bolelo ih je kada su ih kritikovali bivši igrači. Ali danas… Moramo to da prohvatimo i nastavimo dalje – naglasio je trener Sitija, koji je javno obećao da kada se bude penzionisao nikada neće kritikovati svoje kolege.

– Ne znam šta će biti u budućnosti, ali kad se penzionišem neću da kritikujem kolege. Trebalo je ovo, trebalo je ono, moglo je ovo… Mogao bih to i sada da radim, ali neću. Međutim, svako mora da živi od nečega. Igrači to moraju da prihvate, to im je u opisu posla. Ako nećeš da prihvatiš traži drugi posao. Javna si ličnost.

Da je u padu forme, bez obzira na sijaset postignutih golova, pokazuje podatak da je Haland protiv pet najboljih ekipa u Premijer ligi, ove sezone, postigao tek jedan gol.

– Nekad promaši, nekad ne dobije dovoljni loptu, nekad su instrukcije trenera, nekad je protivnik zaista dobar. U fudbalu ne postoji samo jedan razlog, već njih više. Fudbal je timski sport, ne individualni kao golf ili tenis.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari