Hamad Međedović, najveća teniska nada Srbije 1

Uspon Hamada Međedovića (18.07.2003. godine) na evropskoj teniskoj lestvici korakom od sedam milja više niko ne može da zaustavi.

Konstantno prisustvo u samom vrhu kontinentalne rang liste igrača do 14 godina je ono što jednog od najboljih izdanaka Teniske akademije donedavnog selektora Dejvis Kup tima Srbije Bogdana Obradovića izdvaja iz mnoštvo vršnjaka koji pokušavaju da pronađu mesto pod suncem u ovom elitnom sportu. Mladi Novopazarac je i zvanično najbolji teniser Srbije u konkurenciji igrača do 16 godina, do prestižne titule došao je prošle godine pobedivši u Beogradu sve rivale, pa i one starije od njega. Na evropskoj rang listi igrača do 14 godina ispred njega su samo dva Danca, Holger Vitus Nodskov Rune i Elmer Meler.

Na nezvaničnom Svetskom prvenstvu za tenisere do 14 godina u francuskom gradu Tarbu (23. januar – 29. januar) Hamad Međedović posle pet pobeda posustao je u finalu protiv Luke Nardija iz Italije. U prvom kolu pobedio je Španca Aleksandera Alvareza u dva seta (6:4, 6:2), drugom, takođe u dva seta ( 7:5, 6:3) Tajlanđanina Kredit Hajraina. Usledile su pobede protiv Maksa Kašnjikovski iz Poljske, ( 6:3, 6:7, 7:6) i Derika Čena iz Velike Britanije ( 3:6, 6:3, 6:4) U polufinalu je Hamad Međedović pobedio Aleksandera Bernar iz SAD, ( 4:6, 6:2, 6:4). U finalu je izgubio od Luke Nardija (6:2, 7:5).

Kombinacija volje, želje i iznad svega vanserijskog talenta, Međedovića svrstava u retku grupu naših tenisera za koje i Novak Đoković tvrdi da im se smeši lepa teniska perspektiva. „Poznajem Noleta, on zna za mene, za početak to je više nego dovoljno. Ko ne bi voleo da dostigne njegovu, Nadalovu i slavu ostalih velikih svetskih igrača. Ko zna, možda se jednog dana to i dogodi“, odsečno reče plavokosi Hamad.

Onima koji nisu odgledali nijedan njegov nastup, a spremaju se da upoznaju najbolje karakteristike Hamadove igre trebalo bi da znaju sledeće: „Možda moj tenis po stilu igre najviše sličnosti ima sa onim što prikazuju Raonić i Del Potro. Tačnije, igram nešto između ta dva načina. Još uvek rastem, pa se nadam da ću, kako neke prognoze kažu, dostići 1,95 cm, a to bi trebala da utiče i na snagu mojih udaraca. Za sada, kako čujem od teniskih znalaca, nemam slabosti u igri. Najjači aduti su mi servis i forhend, a ni bekend ne zaostaje mnogo za njima, mada prostora za napredak tog elementa ima dovoljno“, približava slikovito svoju igru, Međedović. Poput svih dečaka – tenisera i talentovani Hamad često sanja velike pozornice, sebe u njima, ovacije publike, pobede.

– Obožavam da uz TV ostanem do ranih jutarnjih sati i gledam Australian open. Sve me zanima i muški i ženski mečevi. Ove godine nisam bio u mogućnosti, zbog učešća na turniru u Tarbu (Francuska), da pratim onoliko koliko bih voleo, ali ono najvažnije sam video. Beton mi je omiljena podloga, tako da ponekad „odlutam“ u budućnost i u finalni meč Melburna i Njujorka u kojem sam ja jedan od aktera, sa smeškom kaže Međedović. .

Trenutno Hamad Međedović radi u Beogradu sa trenerom Damirom Bejtulahijem i najmanje razmišlja o poziciji na ETA (Evropska teniska federacija) rang listi. „Ne jurim bodove za listu po svaku cenu. Nisu nebitni, jer donose povoljniji žreb na turnirima, ali nisu ni najvažniji. Cilj broj jedan je usavršavanje, a za to imam sve uslove u Beogradu. Tri godine na Teniskoj akademiji ,,Bogdan Obradović“ su brzo prošle, a napredak je očigledan. Postoji odlična grupa tenisera, sa Igorom Banićevićem često sparingujem, dubl, koji je najbolja priprema za singl na turnirima često upražnjavam sa Matejom Janićijevićem“

Prija mi popularnost u Pazaru

U Novom Pazaru, iako je u uglavnom odsutan iz njega, vrlo dobro znaju ko je Hamad Međedović i kolike su razmere njegovog uspeha. Ne krije 13- godišnji reket-majstor da mu takav status prija:

– Lepo je što mnogi žele da popiju piće i da se fotografišu sa mnom. Lagao bih kada bih rekao da mi popularnost ne godi. Novi Pazar je moj grad i gde god da se nađem u belom svetu uvek se trudim da ga prikažem u najboljem svetlu. Drago mi je da se s velikom pažnjom prate moji rezultati zbog kojih sam na nedavnom proglašenju najboljih sportista Novog Pazara i nagrađen priznanjem – sportska nada Novog Pazara, sa zadovoljstvom naglašava Međedović.

Beogradski pobednik

Hamad Međedović, iako ima samo 13 godina naosvajao se turnira na domaćoj i međunarodnoj sceni, jedan u njegovim sećanjima zauzima posebno mesto. „Bio je to prvi internacionalni turnir na kojem sam nastupio i odmah pobeda. U Beogradu sam pobedio na turniru do 12 godina, više se i ne sećam da li je protivnik bio iz Crne Gore ili Poljske, ali znam da me je od tada tenis okupirao“, iskren je Hamad.

Multitalenat’]

Tenis mu oduzima mnogo vremena, pa i pored toga on nije ono što je jedini centar njegove pažnje. „Ima vremena i za druženje, ali i bavljenje i gledanje drugim sportovima. Volim sve sportove. Ja sam vam multitalenat, da nisam teniser bio bih fudbaler ili košarkaš“, kaže Hamadović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari