Hoću da igram derbi 1Foto: FK Partizan, M. Todorović

U sredu uveče u zadnjoj liniji Olimpije u meču sa Celjem za neosovojenu titulu šampiona Slovenije, veče kasnije u sobi jednog od zlatiborskih hotela – bazi Partizanovih priprema za sledeću sezonu, a jutro posle toga na treningu viceprvaka Srbije – tako je izgledao drugi deo ove radne nedelje kamerunskog štopera Makija Banjka.

Za sada jedinog pojačanja crno-belih, dovedenog kao odmena prodatom Strahinji Pavloviću.

– Nije mi teško pao prvi trening, jer sam u formi, a ovaj je više prošao u oporavku od poslednje utakmice za Olimpiju i upoznavanju novih saigrača – rekao je za klupski sajt 25-godišnji centralni defanzivac, na čijem transferu se radilo godinu dana.

– Na žalost, nismo mogli ranije da sklopimo ugovor, ali značilo mi je što Partizan nije za to vreme izgubio interesovanje za mene.

Momak koji je prošao omladinsku škole Barselone i stigao do njenog B tima, a potom igrao za Saragosu, Nant i Admiru, imao je informacije iz prve ruke o stanju u ovdašnjem klupskom fudbalu i životu u našoj zemlji.

– Moj mlađi brat je sedam godina igrao za Napredak i sve vreme me je zvao da ga posetim, ali nisam nikada našao vremena, međutim njegova priča o Srbiji bila je razlog više da prihvatim ponudu Partizana. Znam šta me čeka.

Banjak se informisao i o večitom rivalstvu „parnog valjka“ i Crvene zvezde.

– Gledao sam prenos njihovog meča u polufinalu poslednjeg Kupa i pomislio „uh, želeo bih da budem deo takve atmosfere“. Još u Barseloninoj Akademiji su me naučili kako da se nosim s pritiskom, a i volim kada se mnogo očekuje od mene i ekipe. Tada sam još više fokusiran i još više želim da budem najbolji što umem.

Partizan već tri godine završava kao drugi u prvenstvu, a ove sezone je izvisio i za Kup, što ekipi i struci dodatno steže rezultatsku omču oko vrata.

– S Olimpijom sam cele sezone bio prvi i na kraju smo ostali bez titule, pa sam od prijatelja mog brata i kolege iz Partizana, Sejdube Sume, na neki način tražio da mi obeća da ćemo biti prvi sledeće godine. Naravno, znam da niko ne može ništa da sigura. Zato ću se samo zahvaliti navijačima na toploj dobrodošlici i reći im da ću se na svakoj utakmici isto truditi – poručio je štoper, čiji parnjak će biti klasični centralni defanzivac Bojan Ostojić ili Nemanja Miletić, s puno kilometraže na mestu desnog beka.

Slika sa legendom Savom

Banjak je o Partizanu slušao i od Olimpijinog bivšeg trenera i bivšeg napadača crno-belih Ilije Stolice, s kojim je mogao da priča na španskom jeziku, kao i od nekadašnjeg štopera našeg kluba Branka Ilića. Došao je i s predznanjem o svom novom šefu Savi Miloševiću.

– Savo je legenda Saragose. Tolika da mi je moj prijatelj, koji još tamo igra, rekao da prvo što treba da uradim u novom klubu je da se slikam sa trenerom i pošaljem mu tu fotografiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari