Selektor najbolje fudbalske selekcije Srbije Miroslav Đukić slaže se da susret Francuske i Rumunije, naših rivala u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo 2010, nije bio po ukusu „običnih gledalaca“.
– Meni, kao treneru, duel Francuske i Rumunije nije bio dosadan, ali mogu razumeti „obične gledaoce“, koji su očekivali golove, mnogo više atraktivnih akcija, opasnih šuteva.

Selektor najbolje fudbalske selekcije Srbije Miroslav Đukić slaže se da susret Francuske i Rumunije, naših rivala u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo 2010, nije bio po ukusu „običnih gledalaca“.
– Meni, kao treneru, duel Francuske i Rumunije nije bio dosadan, ali mogu razumeti „obične gledaoce“, koji su očekivali golove, mnogo više atraktivnih akcija, opasnih šuteva… Slažem se da nije bilo lepe igre, ali jeste odličnog taktičkog postavljanja i rada za ekipu. Obe reprezentacije čvrsto su zatvorile prilaze svom golu. Posebno Rumuni, koji su u svakom trenutku imali desetoricu igrača iza lopte. Francuzi jesu imali inicijativu, ali im protivnik nije dozvolio da ga ozbiljnije ugroze. Ne znam za ostale, ali mene nije iznenadio ovaj remi. Odavno tvrdim da Rumuni nemaju ništa manje ozbiljan tim od Francuza. Naprotiv. Te dve selekcije su favoriti naše grupe. Naravno, to ne znači da nisu neranjivi. Ima još nekoliko meseci do naših duela sa njima, ali već sada je jasno da im se nećemo prilagođavati. U oba slučaja želimo nametnuti svoj stil igre. Prijateljske utakmice koje su iza nas imale su za cilj upravo njegovo kreiranje – apsolvira dvoboj „galskih petlova“ i naših suseda, strateg „orlova“, koji će do kraja grupne faze Evropskog prvenstva sve mečeve Francuske, Austrije i Rumunije gledati uživo.
Kako ste videli francusku reprezentaciju, njenu igru i pojedince?
– Neću reći ništa novo, ako kažem da Francuska poseduje veliki individualni kvalitet. Mislim prvenstveno na četvoricu igrača, sposobnih da donesu razliku u napadu. Jakih i teško zaustavljivih u situacijama jedan na jedan. Benzema je, recimo, neverovatno opasan u završnici, stalno ide po loptu, odlično se kreće po međuprostorima. Anelka je brz, non-stop traži leđa rivalskim centralnim defanzivcima, ubacuje se… Maluda i Riberi donose višak po krilima i, takođe, mogu da rešavaju duele jedan na jedan. Ne verujem da će u nastavku šampionata varirati u svojoj formaciji 4-4-2.
Kakav su utisak Rumuni ostavili na vas?
– Komšije su me, priznajem, malo iznenadile. Nisam očekivao da će se toliko povući, jer su obično mnogo ofanzivniji. S previše respekta su se suprotstavili Francuzima. Ali, zato su se dobro branili. I to svih 90 minuta. Sa dosta discipline i koncetracije. Mutu je, kao i uvek, bio ispred ostalih.
Delite li opšte mišljenje da je meč Holandija – Italija bio najsadržajniji u dosadašnjoj fazi EURO? Da li ste očekivali tako ubedljiv trijumf Van Bastenove ekipe?
– I meni je to bila najzanimljivija utakmica od početka šampionata. Nisam mislio da će Italijani doživeti poraz, pogotovo tako ubedljiv. Volim, ipak, što su baš Holanđani uzeli bodove, jer uvek idu na pobedu i gol više. Imaju sjajnu kontru, ali i pas igru. Portugal i oni demonstrirali su najofanzivniji fudbal na turniru.
Koje dve ekipe idu dalje iz njihove „grupe smrti“?
– Grupa C je zaista mega jaka. Posle mečeva prvog kola situacija je još neizvesnija, jer je sada sve otvoreno. Jedino Holanđani mogu donekle da spekulišu. Ostalima je sužen prostor za manevar i kiks – smatra Đukić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari