Holandija testira pametnu tehnologiju u borbi protiv rasizma u fudbalu 1Foto: Pixabay/photoloni

Tri holandska fudbalska kluba pokrenula su pilot projekte testiranja upotrebe pametne tehnologije u borbi protiv diskriminacije i rasizma na stadionima, objavio je Holandski fudbalski savez (KNVB).

U toku su tri projekta na stadionima Fejnorda, PSV-a i PEC Cvolea, prenela je HINA.

„Nakon godinu dana trebalo bi saznamo podržava li i kako pametna tehnologija prepoznavanje rasističkog ponašanja i diskriminacije, i doprinosi li identifikaciji onih koji su uključeni“, navodi se u saopštenju.

PSV, na primer, testira upotrebu zvučnih kamera na stadionu kako bi zahvaljujući veštačkoj inteligenciji mogli detektovati „nenormalan“ zvuk, poput rasističkog komentara.

U PEC Cvoleu navijači mogu da dođu na utakmice sa ulaznicama na svojim mobilnim telefonima, dostupnim putem mobilne aplikacije koja navijačima daje informacije u stvarnom vremenu o sigurnosnim uslovima oko stadiona.

„Druge tehnike, uključujući veštačku inteligenciju, također će se koristiti za poboljšanje socijalne sigurnosti na stadionu“, rekli su iz KNVB-a.

Pilot projekte sufinansira Ministarstvo zdravlja, socijalne politike i sporta koje je u njih ubrizgalo više od milion evra.

Oni su deo većeg plana pod nazivom „naš fudbal pripada svima“, koji je pokrenut nakon rasističkog ispada navijača Den Boša 2019. protiv bivšeg igrača Ekscelziora Ahmada Mendesa Moreire, koji je plačući pobjegao sa terena.

Studija na 118 profesionalnih fudbalera, od kojih su mnogi igrali u elitnom takmičenju holandskog fudbala, je pokazala da je 40 odsto doživelo rasizam i druge oblike diskriminacije, izvestio je prošle godine dnevni list Algemen Dagblad.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.