INTERVJU Duško Vujošević: Reč patriotizam je puno puta jeftino upotrebljena, ali ovaj Pešićev sastav za Mundobasket je nepredvidljiv 1Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Jedan od najboljih trenera u Srbiji i bivši selektor našeg nacionalnog tima Duško Vujošević kaže da je teško prognozirati domete ekipe selektora Svetislava Pešića na predstojećem Mundobasketu.

On napominje da će taj tim na šampionatu sveta nastupiti bez nekoliko važnih igrača, pre svih Nikole Jokića.

– Teško je davati bilo kakve prognoze, treba poznavati kvalitet drugih reprezentacija. Otkaz određenih igrača, a pogotovo Jokića, može donekle da se kompenzuje velikim angažovanjem, dobrom hemijom i pozitivnim odnosima u timu. Spolja gledano, mi ne možemo da zaključimo kako tu stoje stvari, pa ni na osnovu utakmice protiv Portorika, koji se pokazao kao slabiji protivnik nego što je to bilo potrebno za takvu utakmicu – kaže Vujošević za Danas.

Okupljanje ekipe i pripremni period obeležili su otkazi i povrede, da li ovaj tim daje za pravo domaćoj košarkaškoj javnosti da od igrača i selektora očekuje vrhunski rezultat?

– Selektoru nije lako da radi u ovakvim okolnostima. Nekada je bilo pitanje časti igrati za reprezentaciju, ali se to promenilo. Drugačije je vreme, igrači igraju ogroman broj utakmica u sezoni i ne podrazumeva se ogromna motivacija kad se nastupa za nacionalni tim. Ipak, kad dođe do takmičarskih utakmica očekujem da će se podići „radna temperatura“ i da ćemo videti od kog smo materijala napravljeni, koja nam je tačka topljenja. Preporučujem ljudima koji vole i prate košarku da imaju širok repertoar očekivanja, jer je ovaj sastav nepredvidljiv u tom smislu.

U odnosu na prošlo Evropsko prvenstvo čak sedmorica igrača neće nastupiti na Mundobasketu. Da li je na pripremnim utakmicama neko od novih igrača pokazao da će biti adekvatna zamena?

– Sviđa mi se šta je pokazao Nikola Jović, vidi se da je napredovao i da je veoma motivisan. Dobija prostor da igra i to je ulaganje u budućnost. Selektor sastavlja tim i snosi odgovornost za rezultat, ali bih ja našao mesta za Nikolu Topića. Možda nije nije takmičarski spreman, ali je u ovom trenutku on najperspektivniji od naših mladih igrača i možda je trebalo da bude u ekipi.

Otkazi igrača izazvali su burnu reakciju u javnosti, a išlo se čak do toga da se sumnja u njihovu ljubav prema svojoj zemlji. Zašto se kod nas očekuje da sportisti budu primer i uzor kad je patriotizam u pitanju?

– Reč patriotizam je kod nas mnogo puta jeftino upotrebljena, ali mislim da mora da se ima nekakav odnos prema zemlji u kojoj si rođen i da svako u svom domenu pokušava da popravi stvari i doprinese, koliko je to moguće. Tako da ne bih pravio neki alibi. Uostalom, problemi koje ova država ima najmanje se osećaju u sportu.

Otkazi igrača ponovo su pokrenuli temu o igranju stranaca za reprezentaciju Srbije.

– Nisam zagovornik te ideje. Reprezentacija je uvek bila sastavljena od domaćih igrača i tako treba da ostane – kaže Duško Vujošević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari