Ista lica, iste ambicije 1Foto: FoNet

Najbolji košarkaši Srbije okupili su se danas u Beogradu na početku priprema za Evropsko prvenstvo 2017 (31. avgust – 17. septembar).

Selektoru Aleksandru Đorđeviću odazvalo se 17 igrača, svi sa spiska koji je bio i prinudno skraćen. To su Teodosić, Jović, Micić, Bogdanović, Nedović, Gudurić, Lazić, Milosavljević, Simonović, Lučić, Kalinić, Mačvan, Kuzmić, Birčević, Štimac, Raduljica i Marjanović.

„Okupili smo se u novom starom izdanju. Dobro se poznajemo, svi znamo šta nam je zadatak i ne želim da vršim pritisak na igrače. Naš karakter nam ne dozvoljava da u ovo takmičenje uđemo sa manjim ambicijama nego što je osvajanje medalje. Mislim da cela ova generacija momaka zaslužuje i te kako da ceo ovaj prethodni period kruniše jako dobrim rezultatom i mi nećemo da bežimo od toga. To javno i otvoreno kažem“, rekao je Đorđević.

On je dodao da je oduševljen timskim duhom i zajedništvom koje su igrači sami izgradili.

– Oni su specifični, ne bih ih upoređivao sa mojom generacijom. Oni su zajedno i svoji su – rekao je Đorđević.

Po Đorđeviću najveći konkurent za sam vrh na Eurobasketu biće selekcija Španije.

– Dolaze u najjačem sastavu, predvode ih braća Gasol. Tu je i Francuska koja je oslabljena zbog izostanka pojedinaca, ali ih selektor Kole vodi sedam godina. Konkurenti su i Litvanci, Grci sa Adetokumbom.

Predsednik KSS Predrag Danilović po prvi put se kao lider Saveza našao na okupljanju reprezentativaca.

„Drago mi je što sam opet pored mog prijatelja i bivšeg saigrača Saleta, igračima mogu samo da poželim da budu zdravi, ostalo oni znaju šta treba da rade“, rekao je predsednik KSS

Nemanja Nedović je naglasio da su igrači stigli na pripreme sa velikom dozom samopouzdanja, neki od njih i posle osvajanja evropskih trofeja.

– Većina ovih momaka je tri, četiri godine u reprezentaciji i odazivaju se svako leto. Mislim da ova ekipa ima veliki potencijal, sazrela je. Imamo osvojen Evrokup i Evroligu, zaista sjajne rezultate i možemo da budemo ponosni. Nadam se da ćemo svi preneti igre i samopouzdanje iz klubova preneti u nacionalni tim – rekao je Nedović.

Srbija će se pripremati u Kraljevu i na Kopaoniku gde će igrati i prve test mečeve, a učestvovaće i na turnirima u Hamburgu i Atini. Rivali tokom priprema će biti Univerzitetska selekcija, Crna Gora, Grčka, Nemačka, Poljska, Rusija, Italija, Gruzija.

Srbija će na EP igrati u Istanbulu u Grupi D sa domaćinom Turskom, Rusijom, Velikom Britanijom i Letonijom.


"Pobegulje" ne zaslužuju novu šansu

Selektor Đorđević je prokomentarisao i dosad nezabeležen slučaj u našoj košarci da čak 26 igrača odbije da učestvuje na pripremama Univerzitetske selekcije, koja je projektovana kao neka vrsta „B“ tima. Tačnije, odgovorio na pitanje da li oni treba da budu pozvani za kvalifikacije za Mundobasket umesto ovih momaka koji su sada tu.

– Mislim da ne zaslužuju da budu pozvani. Svaka čast momcima koji su sad u Zrenjaninu, njih 13. Svaka njima čast što su se odazvali. A ako se dvojica povrede… Šta ćemo, ne daj Bože, tada? Ne mislim da će moje reči dopreti do njih. Voleo bih da dopru, ali ne verujem – poručio je Đorđević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari