Ivan Golac o Partizanovom podvigu: Domaći trofeji su izgubljeni, samo evropski uspesi mogu da vrate navijače 1EPA-EFE/SASCHA STEINBACH

Nekada sjajni fudbaler i trener crno-belih, za Danas, realno skenira zlatni minimalac protiv Kelna, na terenu sedmoplasiranog tima Bundeslige.

Ko se kladio na pobedu Partizana protiv Jarčeva i stavio pare na takav kladioničarski tiket taj se lepo opario, jer su Slobodan Urošević i družina slavili u sred Kelna. Iako dolaze iz prvenstva, čiji je kvalitet i dalje svetslosnu godinu dalje od Liga petice, među njima i najvišeg ranga takmičenja u Nemačkoj, puleni Gordana Petrića ostavili su bez teksta najveći deo fudbalske javnosti u Srbiji.

Još jednom se uzdigli iznad brojnih ovosezonskih problema u Humskoj 1 i srušili neslavnu tradiciju, sa čak osam poraza u devet duela sa rivalima iz tog dela Evrope, na njihovom terenu.

„Jeste šokantno da tim koji je još letos, ponovo, ispao iz trke za titulu, a nedavno doživeo tragičnu eliminaciju iz Kupa Srbije, ode u Nemačku, bude hrabar i pobedi jednog bundesligaša. Kada su već izgubljeni domaći trofeji mora se“vaditi“ u Evropi.

Pozitivno, lepo i dobro je videti da se to i može. Ne mogu pobede u Ligi konferenciji vidati druge takmičarske rane, ali u mom shvatanju stvari evropski uspesi su uvek imali posebnu vrednost. U trenutku kada su mnogi partizanovci digli ruke od svog kluba, samo ovakvi rezultati mogu vratiti navijače“, kaže Ivan Golac.

Legendarni defanzivac Sautemptona i jedan od prvih stranaca u engleskom fudbalu važi za nekoga ko bez ustezanja kritikuje stvari klub koji voli, ali ovoga puta nije imao razloga da previše zamera.

„Napadači su se prvi put vraćali u zonu odbrane, pomagali defanzivi na sredini terena i pred svojim golom. Linije su bile blizu i solidarisale se na pravi način. U isto vreme, toliko puta s pravom kuđen zadnja linija odigrala je najbolji meč od kada ih pratim u ovom sastavu. Ti momci i golman Popović su potpisali pobedu.

Bila bi još lepša i draža da nije bilo onako tragičnog šuta Andradea u finišu utakimice, odrađene sa svesnim opredeljenjem na kontre. Nezamislivo i nedopustivo loš izbor u situaciji sa hiljadu opcija“.

Vrsni defanzivac u penziji posebno je oduševljen pristupom meču i rivalu momaka u crno-belim dresovima.

„Dok se Keln postavio prepotentno, ubeđen da će peške do pobede, dotle je Partizan sve vreme bio hrabar, disciplinovan i uveren da može do sva tri boda. Nije izašao na teren da bude učesnik nego istinski takmac, onako kako su nas vaspitavali u Humskoj. Pa i mog igrača Petrića.

Gordan ih je na svoj trenerski način „zetegao“, ubedio da vrede i učinio da prvo poštuju sebe, pa tek onda protivnika. Defetizam, lenjost i raspojasanost na terenu nikada ne mogu da izađu na dobro. Ekipa se uverila da niko nije nepobediv, ako se u to veruje i da sve od sebe“.

Našem sagovorniku se dopada i brzina prevazilaženja poraza od niželigaškog Radničkog (SM) na startu nacionalnog Kupa, odnosno ubedljiva rola u superligaškom derbiju sa Vojvodinom kao lek za isti.

„Kao što je taj meč bio podsticaj bio za gostovanje u Kelnu, tako bih ovih 0:1 iz Nemačke trebalo da budu dobra podloga za revanš na našem stadionu. Prošlo je tek prvo poluvreme, a drugo će biti još teže“, hvali i opominje Golac.

 

 

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari