Ivan Vukomanović: Gentu Evropa nije sve 1Foto: EPA-EFE/ STEPHANIE LECOCQ

Gentu korona nije ni jedini ni glavni problem uoči dolaska u Beograd na meč drugog kola L grupe Lige Evrope protiv Crvene zvezde (četvrtak, 21.00).

Bivši fudbaler crveno-belih sa igračkim i trenerskim iskustvom u Belgiji, Ivan Vukomanović, ističe za Danas da prvak Srbije ima veliku šansu prvenstveno zbog toga što Gentu Liga Evrope nije prioritet.

– Mislim da su dva meča protiv Genta Zvezdina šansa da obezbedi drugo mesto u grupi iz više razloga. Gent je od početka ove sezone imao puno turbulencija. Smenili su trenera (Jesa Torpa) krajem avgusta i doveli čuvenog Lasla Bolonjija, ali to jednostavno nije kliknulo sa svlačionicom i otišao je posle samo 25 dana. Sad ekipu vodi njegov asistent (Vim de Deker), mlad i dobar stručnjak, koji ima iskustvo i kao glavni trener kada je pre tri godine Antverpen uveo iz druge u prvu ligu. On ne zna ni da li će ostati ne samo trener već i u klubu, igrači ne znaju koje će se promene desiti i to sve utiče na nedostatak kontinuiteta i samopouzdanja – priča Vukomanović.

Uprkos tome što na „Rajko Mitić“ dolaze posle četiri poraza u pet mečeva, Vukomanović upozorava da Gent „polako hvata kontinuitet“.

– Bili su puno bolji protivnik od Libereca u Češkoj iako su izgubili (0:1). Oni su više nadigrali Liberec nego što ih je Zvezda nadigrala, ali rezultat je bio drugačiji, a gledao sam obe utakmice i zato znam šta pričam. Veoma su dobra ekipa sa izuzetno kvalitetnim pojedincima. Dobili su u gostima Beveren u prošlom kolu 4:1, a već na poluvremenu su imali 4:0. Imaju 20 dobrih igrača koji mogu da podjednako dobro igraju. Mladi golman Oven Johmans (17) koji bude branio neće imati problem. Dobiće šansu da stekne iskustvo. Oni sami u belgijskim medijima kažu da u Beograd dolaze rasterećeni, da nemaju nikakvo moranje zato što su poslednji u grupi. Svakako će i na „Mitiću“ igrati ofanzivno, tako idu na svakog rivala. U tome što im je prvi tim desetkovan koronom ne vide ništa ni diskutabilno, niti poražavajuće, niti da im „gori“ ili da im je „nož pod grlom“.

Liga Evrope po njegovom objašnjenju ni za jedan belgijski klub nije prioritet.

– Poslovanje i vizija Genta se ne ogleda u evropskom takmičenju. Njih Liga Evrope ne dotiče nešto puno, ona im više služi kao izlog da promovišu pojedine igrače koje bi sutra mogli da unovče. Njihov godišnji budžet je negde oko 40 miliona. Klub koji uđe u plej-of belgijskog prvenstva samo za televizijska prava dobije oko osam miliona evra. Njima je zato bitniji plasman na domaćem polju i maltene kao i Englezi ne haju da li će proći ili ispasti iz Lige Evrope. Za srpske klubove je to potpuno drugačije, odlična priča da probaju da bilo šta zarade zato što su dugovanja klubova po 30 miliona, pričamo o Zvezdi i Partizanu. Zato je srpskim klubovima Evropa maltene sve ili ništa, dok Gentu i belgijskim ekipama nije.

Glavni cilj Genta u ovom takmičenju, pa i u Beogradu, biće po rečima Vukomanovića da promovišu igrače.

– Belgijanci su na tom nivou da se zna da kod njih dolaze klubovi iz pet najjačih liga da kupuju talente. Oni to rade i sa srpskim igračima. Imamo slučaj da su Sergeja Milinković-Savića platili milion evra (Genk), Aleksandra Mitrovića pet miliona (Anderleht), ali su ih posle prodali u najjače zapadne lige za pet puta veći novac. Znaju da nisu dovoljno kvalitetni da pretenduju na visok plasman u Ligi Evrope jer će uvek sutra natrčati na neki Arsenal, Totenhem ili Benfiku, Atletiko Madrid… Znaju da čak i ako prođu grupnu fazu nemaju kvalitet da se takmiče za vrh. A u Ligi Evrope se za klub s takvim budžetom ozbiljan novac zarađuje tek od četvrtfinala. Zato je njima Liga Evrope praktično samo opterećenje – zaključuje Vukomanović.

Manji pritisak kada je „Mitić“ prazan

– Mislim da Zvezda ima puno veći pritisak sa publikom nego bez nje, što se najbolje videlo protiv Libereca. Zvezdi je pritisak jer ulazi u dva meča u kojima će se odlučivati drugo mesto. Očigledno je da će Liberec biti poslednji, tu nema dileme, kao i da će Hofenhajm kao najbolji biti prvi u grupi. Zvezda je videla da protiv Hofenhajma nema šta da traži, ali je zato svesna da sa Gentom može da se trka. Gent dolazi desetkovan i u Beograd dolazi da bi jurio ritam za prvenstvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari