Izvršni komitet UEFA danas odlučuje o nastavku nacionalnih i evro takmičenja 1Foto: EPA-EFE/ STEPHANIE LECOCQ

Koliko god se UEFA upinjala da nametne njena rešenja svakoj od svojih 55 članica – zemalja, ne mareći za pojedinačne okolnosti i taktike u borbi s pandemijom, sva je prilika da će današnje odluke Izvršnog odbora UEFA revidirati doskorašnje tvrdokorno i preteće insistiranje predsednika Aleksandera Čeferina i njegove „ekipe“ na regularnom završetku svih nacionalnih liga i Kup takmičenja.

Odnosno, na terenu kao jedinom dozvoljenom mestu izbora prvaka i osvajača trofeja u prinudno prekinutoj sezoni 2019/2020, kao i krojenja spiska učesnika evropskih klupskih takmičenja u sledećem izdanju Lige šampiona i Lige Evrope.

„Dajemo snažnu preporuku da se domaća prvenstva i Kupovi dovedu do kraja, iako je razumljivo da će biti nekih posebnih slučajeva. Sa tim u mislima, UEFA trenutno priprema smernice vezane za predstavnike u evropskim kupovima za države koje neće moći da odigraju do kraja prvenstvo ili kup“, ovako glasi juče dopisan deo preporuke UEFA, posle video konsultacija sa predstavnicima 55 Saveza.

Nagađa se da je na popuštanje stava evropske fudbalske vlade uticala odluka vlade  Holandije, da zabranu masovnih okupljanja produži do 1. septembra, što je impliciralo i prevremeni kraj tamošnje Eredivizije.

A šuška se i da bi za istim potezom mogle posegnuti Škotska i Belgija, iako je fudbalski Savez druge države prvo „odsvirao“ kraj šampionata kada mu vreme nije, da bi onda pod pritiskom UEFA skinuo već stavljenu krunu (u tom trenutku) najbolje plasiranom Brižu.

Oči su, ipak, mnogo više uprte u „lige petice“, jer je klubovima iz Engleske, Italije, Nemačke, Francuske i Španije najviše stalo da se lopta opet zakotrlja, s obzirom da domaći i belosvetski sponzori, TV kuće i vlasnici kladionica baš tamo vrte najveći novac. A igrači i struka zarađuju više nego igde drugde u Evropi. Tamo bi Čeferin trebalo da ima najveću podršku pred današnji važan sastanak IK UEFA, koja je prvi poraz u utakmici sa COVID-19 doživela onog trenutka kada je takmičenje najboljih reprezentacija morala sa ovog juna i jula pomeri na 2021. godinu.

U međuvremenu su Švedska i Švajcarska pokazale da nemaju nameru da odustanu od prkošenja pandemiji. Na sajtu Zajednice prvoligaša Švajcarske juče je objavljeno da klubovi imaju spreman plan, napravljen u saglasnosti sa Univerzitetom za zarazne bolesti u Bernu, u kojem su napisani uslovi koji moraju da budu ispunjeni da bi fudbalsko prvenstvo moglo da se nastavi. Iako detalji tog plana nisu stavljeni na uvid, kaže se da je ostalo još da se ove nedelje preciziraju i poslednje stavke i da se onda čeka na dobijanje zelenog svetla za novo pokretanje takmičenja prekinutog još 23. februara. Verovatno početkom maja i izvesno bez publike. Optimizam vlada i u državi sa najlabilnijim merama u borbi protiv korona virusa – Švedskoj, gde će se prvo igrati prijateljski susreti.

UEFA rang-lista kao reper?

Kako to uvek biva, mediji širom Evrope su uz pomoć svojih „krtica“ pokušali da provale odluke pre nego one budu zvanično saopštene, pa se tako juče pronela vest da su neimenovani predlagači na video konsultacijama pokušali da proture ideju o prolazu u naredna UEFA takmičenja na osnovu pozicije na klupskoj rang-listi UEFA. Ko god da je smislio takav scenario u slučaju nemogućnosti okončanja nacionalnih liga taj se sigurno vodio svojim interesima i spada među one što su rezultatski podbacili, pa bi da profitiraju na staroj slavi.

SZO tražila pauzu do kraja 2021.

Jedna od nepotvrđenih informacija sa internet sastanka 55 članica UEFA jeste tvrdnja da su dvojica članova Svetske zdravstvene organizacije, inače po struci epidemiolozi (pri Ujedinjenim nacijama) predložili Čeferinu i društvu da se fudbalska takmičenja obustave sve do kraja 2021. godine. Vest je lansirao ugledni brazilski nedeljnik Veže, u čijem tekstu stoji i da je ova sugestija odbijena, iako je pomenuti tandem stručnjaka upozorio na novi udar korona virusa na jesen i zimu. UEFA je kasnije demantovala da je takav predlog postojao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari