Još jedan primer neuhvatljivosti Verstapena u Formuli 1: Prva trka pa grend slem - to nije viđeno 20 godina 1Foto: EPA-EFE/ALI HAIDER

Trkom za Veliku nagradu Bahreina, kojom u poslednje četiri godine počinje Svetsko prvenstvo u Formuli 1, Holanđanin Maks Verstapen, trostruki uzastopni prvak, nagovestio je da mu i u 75. šampionatu neće biti ravnog.

Ne samo da je pobedio, a bez premca je bio i u poslednjih sedam trka prošle sezone, nego je dosegao do grend slema: startovao je s prvog mesta, vodio je od početka do kraja i imao je najbrže pređeni krug (u 39. od 57 – 1.32,608).

Njemu se takav podvig desio peti put u karijeri (Australija 2021, Italija 2022, Španija i Katar 2023), po čemu je rame uz rame s Italijanom Albertom Askarijem i Nemcem Mihaelom Šumaherom, ali prvi put u prvoj trci.

Šumaher je poslednji kome je to pošlo za rukom odmah na početku (2004. u Australiji), a istakli su se i Britanac Džim Klark (1962. u Britaniji i 1965. u Južnoj Africi), rekorder sa osam grend slemova, Askari (1953. u Argentini) i Britanac Nigel Mensel (1992. u Južnoj Africi).

Drugo mesto u Bahreinu pripalo je Verstapenovom timskom kolegi iz Red Bula Meksikancu Serhiju Perezu, a na podijumu je bio i Španac Karlos Sainc junior iz Ferarija.

Višestruki šampion Britanac Luis Hamilton, koji je uoči sezone dospeo u centar pažnje objavom da iduće godine iz Mercedesa prelazi u Ferari, zauzeo je sedmo mesto.

Sledeća trka je u Džedi u Saudijskoj Arabiji 9. marta.

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari