Karlos Alkaraz: Uzeo bih sve Novakove udarce, od Rafe mentalitet, Federera klasu 1Foto: EPA-EFE/ISABEL INFANTES

Sa samo dvadeset godina, Karlos Alkaraz već ima dve grend slem titule. Poslednju koju je osvojio na Vimbldonu izazvala je posebnu pažnju, s obzirom da je u finalu savladao Novaka Đokovića, najboljeg igrača u istoriji tenisa.

U intervjuu za Ekip, Alkaraz je govorio o tome kakav je osećaj biti bolji od sedmostrukog šampiona na Vimbldonu, na podlozi koja mu nije bila omiljena.

– Kada pobedite Đokovića u grend slem finalu, osećate se kao malo bolji igrač. Možda me zato sada ljudi drugačije gledaju, jer njega malo ko može da pobedi. Kada savladate Novaka u finalu Vimbldona, to ne može da bude neki običan dan. Ali, meni je i dalje prvo mesto na ATP listi najveći cilj – razmišljanja je Alkaraz.

Upitan da navede šta bi od teniskih elemenata ali i celokupnog pristupa tenisu uzeo od neprikosnovene trojke Đoković-Nadal-Federer Alkaraz je bio veoma precizan.

– Kada bih mogao, uzeo bih Rafin mentalitet, Federerovu klasu i kretanje i praktično sve Đokovićeve udarce, jer su neverovatni.

Uprkos tome što je već dvostruki grend slem šampion i što ima titulu na najvećem svetskom turniru, Španac tvrdi da se nije promenio u smislu razmišljanja i ponašanja.

– Možda me ostali vide drugačije, ali ja sam isti dečko i igrač koji sam oduvek bio. Možda me sada svi doživljavaju kao šampiona Vimbldona, možda me budu malo više respektovali, ne znam.

Zbog fizičkog pada u polufinalu Rolan Garosa, takođe protiv Đokovića, Karlos Alkaraz je pred Vimbldon imao nešto drugačiju pripremu.

– Morao sam da imam drugačiju mentalnu pripremu. Konkretno, znatno manje sam „visio“ na telefonu, sklonio sam se iz te buke, trudio sam se da  manje imam dodira sa okolinom. Slušao sam muziku za relaksiranje, uglavnom akustičnu sa sporijim ritmom. I vizuelizovao sam kako bi finale moglo da izgleda. Radio sam te mentalne vežbe koje nisam primenjivao ranije. A, na terenu? Suština je bila da se zabavim – otkrio je momak iz Mursije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari