Katar očekuje 1,2 miliona navijača tokom Svetskog prvenstva 1Foto: EPA-EFE/ Noushad Thekkayil

Katar, zemlja domaćin Svetskog fudbalskog prvenstva 2022, nada se da će privući više od 1,2 miliona posetilaca tokom turnira, što je gotovo polovina stanovništva te zemlje.

„Očekujemo dolazak više od 1,2 miliona gledalaca tokom Svetskog prvenstva, koje će se održati od 21. novembra do 18. decembra 2022“, rekla je za Frans pres Fatma al-Nuaimi, menadžer za komunikacije Organizacionog komiteta Svetskog prvenstva.

Pored hotela koji su već dostupni, biće razvijena i „inovativna i privremena“ rešenja, kako bi se poželela dobrodošlica posetiocima u ovoj zemlji od 2.75 miliona stanovnika, dodala je ona.

Posetioci će moći da budu smešteni na kruzerima, u privatnim kućama ili u navijačkim selima, a biće izgrađeno i 16 plutajućih hotela ukupnog kapaciteta 1.600 soba.

Ranije je Organizacioni komitet saopštio da računa na dolazak 1,5 miliona posetilaca pre, tokom i posle turnira koji će trajati 28 dana.

Međutim, neki navijači i komentatori već su izrazili zabrinutost zbog nedostatka zabave planirane u ovoj konzervativnoj muslimanskoj zemlji.

„Alkoholna pića biće dopuštena u za to predviđenim područjima“, rekla je Al-Nuaimi, priznajući da alkohol nije deo katarske kulture.

Pored toga, međunarodne nevladine organizacije redovno kritikuju Katar zbog tretmana stotina radnika iz Afrike i Azije na velikim gradilištima za Svetsko prvenstvo.

Nekoliko evropskih reprezentacija, uključujući Nemačku i Norvešku, preuzelo je inicijativu da pokaže svoju podršku ljudskim pravim pre kvalifikacionih utakmica za Svetsko prvenstvo.

Katarske vlasti su redovno tvrdile da su „uvek bile transparentne po pitanju zdravlja i bezbednosti radnika“, dok neki mediji pominju velike ljudske žrtve.

Pet od osam stadiona na kojima će se igrati utakmice Svetskog prvenstva već je otvoreno, a izgradnja stadiona „Lusail“, na kojem će se igrati finale, završeno je „98,5 odsto“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari