Ima 27 godina, nikada nije branio za strani klub i dolazi iz porodice intelektualaca: Ko je "penaldžija" Livaković, krivac za kraj mundijalske bajke Japana? 1 EPA-EFE/Friedemann Vogel

Golman Hrvatske apsolutni heroj pobede vicešampiona sveta iz 2018. godine u meču osmine finala aktuelnog Mundijala u Kataru.

Branio je Dominik Livaković penale i pre večerašnje 120-minutne dramatične bitke sa iznenađujuće fenomenalnim Japanom za četvrtfinale Svetskog prvenstva, ali će se poslednja tri, u penal seriji nakon produžetaka – 4:2 (posle 120 minuta igre bilo je 1:1), dugo prepričavati.

Jesu fudbaleri iz „zemlje izlazećeg sunca“ slabije šutirali, ali se i ovaj 27-godišnjak među stativama Kockastih tako vešto i hladnokrvo bacao, kao da nije na najvećem takmičenju nego na turniru u kraju.

Ili iz vikenda u vikend navlači rukavice u nekoj od najjačih evropskih liga a ne štiti prostor između stativa Dinama iz Zagreba, u koji se sin građevinskog inženjera i eks državnog sekretara u Vladi Hrvstake preselio kao talentovani klinac iz rodnog Zadra.

Unuk radiologa i profesorke engleskog jezika fudbalski se formirao na gol liniji samo tri kluba – Zadra, Zagreba i Dinama, redovno bivajući pozivan u mlađe selekcije rodne zemlje, mada u njima često nije bio prva opcija selektorra.

Sin bliske rođake legende hrvatskog fudbala, Josipa Skoblara, za A tim bivše jugoslovenske republike debitovao je 2017. godine protiv Čilea i od tada je skupio 37 manje ili više uspešnih nastupa u najrazličitijim prilikama.

Prvi izbor Zlatka Dalića postao je 2019. godine, u kvalifikacijama za poslednje prvenstvo Evrope, a ono što je uradio protiv Samuraja u Kataru svrstalo ga je među samo trojicu čuvara mreže kojima je pošto za rukom da osujete realizaciju tri jedanaesterca u penal seriji na nekom Mundijalu.

Poštovalac stila sunarodnika Danijela Subašića i Španaca Ikera Kasiljasa i Davida de Hee, oborio je svojevremeno rekord Dinamove bivše zvezde Dražena Ladića u broju minuta bez primljenog pogotka na startu sezone (413).

Pokazivao se i dokazivao i na mečevima Lige šampiona i Lige Evrope, pa će biti pravo čudo ako ove zime ili najdalje na leto ne napravi prvi transfer preko gramice. Za izlaznu cenu od 10.000.000 evra.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari