Ko je Marketa Vondrušova, nova šampionka na Vimbldonu koja je pre Londona imala samo jednu titulu? 1foto:EPA

U ženskom tenisu su bajke omiljeni „žanr“. Jednu takvu priču imala je Marketa Vondrušova, nova šampionka na Vimbldonu.

Faktički od početka ovosezonskog turnira u Londonu, pa sve do meča za titulu, Marketa Vondrušova nije bila percipirana kao favoritkinja.

Ons Žaber je bila ta kojoj su davane veće šanse, posebno jer je prošle sezone takođe igrala u finalu.

Dvadeset četvorogodišnja Čehinja je sa 6:4, 6:4 preslišala Tunišanku osvojivši tako pehar na Vimbldonu, a da je prethodno tek nekoliko pobeda ostvarila na travi.

Zapravo, ona je do najvećeg turnira na svetu, ove sezone, podigla samo jedan pehar na WTA turnirima, bez ikakvog prethodnog uspeha na travi.

Istine radi, ovosezonsko je bilo tek njeno peto učešće na Vimbldonu, a u prethodna četiri nastupa, čak tri puta je turnir završavala u prvom kolu.

Vondrušova se prošle godine nije ni pojavila u Londonu. Imala je puno zdravstvenih problema zbog kojih joj je napredak u karijeri bio usporen.

Da je kadra da napravi zapažene rezultate pokazala je 2018. kada se plasirala u četvrto kolo na US openu. Godinu dana kasnije napravila je izvanredan rezultat mestom u finalu na Rolan Garosu. Ta sezona bila joj je vrlo uspešna. Domogla se još nekoliko završnica na turnirima, međutim pred kraj takmičarske godine povredila je prst na šaci.

Već 2021. ostvarila je najveći uspeh u karijeri, do ovosezonskog nastupa na Vimbldonu. Naime, na Olimpijskim igrama u Tokiju osvojila je srebrnu medalju u pojedinačnoj konkurenciji. U borbi za zlato, poražena je od Belinde Benčić iz Švajcarske.

Nažalost, od naredne sezone sve češće se nosila sa povredama što je dobrano uticalo na njenu formu. S tim u vezi, na Vimbldonu se pojavila ove sezone kao autsajder i neko ko se uopšte nije dokazao na najbržoj podlozi na svetu.

Na njenu psihičku stabilnost verovanto je uticalo i to što se prošle godine udala za čoveka koji je revnosno prati na svim turnirima (u pozitivnom smislu).

Vondrušova je iz sportske porodice. Tenisom je počela da se bavi sa četiri godine. Iako su joj se roditelji razveli kada je imala tri godine, ostali su u harmoničnim odnosima.

Njena majka je bila profesionalna odbojkašica dok je deda po maminoj strani – František Frk – bio nekadašnji prvak Čehoslovačke u petoboju.

Kao mala trenirala je skijanje, fudbal, stoni-tenis i u svim tim sportovima pokazivala je talenat. Ipak, opredelila se za tenis i nije pogrešila. Već sa 12 godina osvojila je u Americi nezvanično svetsko prvenstvo u pomenutom uzrastu.

Tri godine kasnije, preselila se u Prag kako bi imala bolje uslove za treninge.

Ona je postala četvrta Čehinja koja je osvojila Vimbldon, posle Pliškove, Novotne i Kvitove. Inače, može se pohvaliti i time da je tek peta levoruka teniserka koja je podigla pehar na najprestižnijem turniru na svetu.

Vondrušova voli tetovaže, ima ih nekolicinu po svom telu. Pre finala, imala je internu opkladu sa svojim trenerom zbog koje će Jan Henrik morati da uradi tetovažu posvećenu njenoj tituli na Vimbldonu.

Marketa ima dvojicu trenera od kojih Jurij Hrebec ne putuje sa njom na turnire.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari