Koliko su olimpijci zadovoljni podrškom države? 1Foto: Olimpijski komitet Srbije

Srpski vaterpolista Andrija Prlainović kritikovao je odnos države i medija prema ovom sportu, posle zlatne olimpijske medalje u Rio de Žaneiru, nakon čega su se oglasili i druge učesnici Olimpijskih igara.

„Nije trenutak da se sad priča o tome, ali vi novinari i mediji u Srbiji, krenite slobodno već od prekosutra. Znate sve dobro, šta je potrebno sportu, ne moramo mi sportisti da se zameramo političarima, ministrima i vrhu države. Vi dobro znate šta je potrebno sportu“, rekao je Prlainović.

On je kazao da mediji imaju veliku ulogu i da uspesi srpskih sportista u Riju nisu rezultat planskog i programskog razvoja. „Ovih osam medalja ovde (na OI u Riju) nisu rezultat programskog ulaganja u sport, nisu proizvod sistemskog ulaganja. Znamo da u Srbiji praktično više nema profesionalnih vaterpolo klubova, svi su pred stečajem. Nemam šta da dodam na to. Vi ste oni koji kontrolišu šta će se pojavljivati u medijima“, istakao je igrač Solnoka.

Olimpijski šampion u rvanju Davor Štefanek reagovao je na izjavu vaterpoliste Andrije Prlainovića da nema sistematskog ulaganja države u srpski sport. Štefanek je preko Fejsbuka istakao da to nije istina, da država pomaže srpskim sportistima, te da su on i njegove kolege do svojih uspeha upravo stigli uz njenu pomoć.

„Uz sve čestitke vaterpolistima za osvojeno zlato, ne razumem izjavu Prlainovića koju je dao nakon utakmice. Pod uslovom da je tačno preneta od strane novinara! Naime, nije tačno da u našoj zemlji nema sistemskog finansiranja sporta. Rezultat koji sam ja napravio i koje prave moje kolege iz reprezentacije je uz izuzetnu pomoć i podršku naše države preko resornog Ministarstva za sport i omladinu kao i Olimpijskog komiteta.

Više od 200 dana priprema godišnje uz sve stipendije i drugo što nam pripada kao vrhunskim sportistima je obezbeđeno od strane naše države. Mi smo mali sport i nemamo sponzora i sve što nam omoguži naš Savez je od novca koje daje država. Mislim da unazad par godina smo ravnopravni sa našim protivnicima iz Evrope i sveta baš zbog podrške naše države. Uz izvinjenje Prlainoviću, ovo naša javnost mora da zna.

Moj cilj je ostvaren ali naš zajednički posle osvajanja olimpijskog zlata je da što više dece dovedemo u rvačke sale i omasovimo ovaj divni sport. Roditelji bi trebalo da znaju da iza svih naših i prošlih i budućih aktivnosti stoji naša država. Hvala svima na podršci, ali morao sam da se oglasim jer je to istina“, napisao je Štefanek na Fejsbuku.

Nakon Davora Štefaneka, podršku države u svom sportu pohvalila je i bronzana iz Rio de Žaneira Ivana Španović.

„Izuzetno sam zadovoljna podrškom države mom sportu i naravno realizaciji mog programa. Nama je omogućeno da se sa zadovoljstvom bavimo onim što volimo. Nadam se da će se nastaviti sa ulaganjem i popularizacijom atletike u Srbiji“, rekla je Španovićeva, a izjavu je medijima prosledila pres služba Atletskog saveza Srbije. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari