Koliko vrede fudbalski timovi Zvezde i Partizana: Skuplji od bolnice "Dedinje 2" i puta Novi Pazar - Tutin 1Foto: FoNet. Ilustracija: R. Topalović

Poređenjem tržišnih vrednosti večitih rivala i pojedinih državnih ulaganja u Srbiji može se doći do zanimljivih podataka.

Podaci Transfermarkta nisu Sveto pismo, ali se brojke sa ovog poznatog specijalizovanog nemačkog sajta širom sveta uzimaju kao tačne ili vrlo priibližne stvarnim ciframa.

A javnosti i medijima obično su najinteresantnije one koje se tiču tržišne vrednosti nacionalnih timova i državnih liga, klubova, igrača i trenera. Kao i visine transfera.

Večiti zajedno vrede preko 100 miliona evra

U ogromnoj bazi raznovrsnih podataka nalaze se i večiti rivali srpskog fudbala – Crvena zvezda i Partizan – čiji igrački kadar trenutno, zbirno, vredi 107,95 miliona evra.

Što je skoro polovina od aktuelne tržišne cene fudbalera 16 domaćih superligaša na „gomili“ – 234.730.000 evra, pri čemu u slučaju čak 10 klubova broj miliona nije dvocifren.

Kao i u borbi za titulu, kolo vodi Crvena zvezda, čijih 12 stranaca i 24 domaća fudbalera, sa statusom prvotimaca, recimo, „vrede“ više od nedavno otvorenog „Dedinje 2“.

„Potrošeno je ukupno 50 miliona evra, a trebalo je 40 miliona. Ali, to je ulaganje u budućnost, u životni standard, u opstanak i ostanak u Srbiji“, izjavio je predsednik Srbije, Aleksandar Vučić.

Nakon što je početkom ove godine „puštena u rad“ velika i moderno opremljena nova zgrada Instituta za kardiovaskularne bolesti, gde inače spas pronalaze pacijenti iz svih delova zemlje.

Zvezda ima vredniji igrački kadar

U isto vreme, izabranici Miloša Milojevića na tržištu koštaju 63.350.000 evra. Od toga najveći deo otpada na vezistu Mirka Ivanića (8.000.000) i štopera Strahinju Erakovića (7.000.000).

Sa po 5.000.000 evra prate ih Osman Bukari, Aleksandar Katai i Aleksandar Dragović. Iza njih dolaze: Aleksandar Pešić (2.800.000), Stefan Mitrović, Milan Rodić (2.500.000) i Gelor Kanga (2.300.000).

Za desetoricu njihovih kolega procenjeno je da su na skali između jednog i dva miliona u pomenutoj valuti, dok je kao „najeftiniji“ zaveden rezervni golman Zoran Popović (100.000 evra).

Trideset fudbalera iz svlačionice kluba sa druge strane Topčiderskog brda, sa sve devet loptaša „uvezenih“ iz okolnog ili daljeg inostranstva, vredi znatno manje – 44.600.000 miliona evra.

Pa, opet, taj iznos nadilazi sredstva uložena u obnovu ili izgradnju mnogih lokalnih puteva, vodovoda i mostova, regionalnih zdravstvenih, školskih, kulturnih, sportskih objekata… poslednjih godina.

Primera radi, rekonstruisanje puta od Novog Pazara do Turina, dužine 20,5 kilometara, puštenog u upotrebu prošlog oktobra, koštalo je skoro duplo manje novca – 24.000.000 evra.

U ovom slučaju se zna da su pare obezbeđene kreditnim zaduživanjem kod Turske, kao što je poznato da se troškovi infrastruktnih i drugih važnih investicija od opšteg značaja pokrivaju iz republičkog budžeta i lokalnih kasa, stranim donacijama, bankarskim pozajmicama…

Kontra tome, crveno-beli i crno-beli nemaju stalnu praksu iznošenja u javnost podataka o svojim budžetima i, naročito, platama igrača i ljudi iz uprava. A, pogotovo su osetljivi na pitanja o pomoći države, čiji predstavnici takođe nemaju običaj redovnog saopštavanja koliko je novca od poreskih obveznika završilo na računima u Humskoj 1 i Ljutice Bogdana 1. I za šta tačno.

Kod crno-belih najvredniji Gomeš i Dijabate

Na Transfermarktu su cifre dostupnije, pa tako svi mogu videti špica Rikarda Gomeša i ofanzivnog veznjaka Fuseinija Dijabatea na vrhu spiska tržišno najvrednijih igrača, jer uz njihova imena stoji 5.000.000 evra.

Fudbaleru sa Zelenortskih ostrva i njegovom kolegi iz Holandije najpribližniji su: Igor Vujačić (4.000.000), Slobodan Urošević (3.200.000), Svetozar Marković (3.000.000), Hamidu Traore (2.300.000), Kvinsi Menig (2.200.000)…

Sedam brojeva „teže“ još devetorica pulena Gordana Petrića, dok su svi ostali ispod milion evra. „Fenjer“ u ovoj konkurenciji drže nekada prvi a sada rezervni čuvar mreže „parnog valjka“ Milan Lukač i malo poznati vezista Marko Brnović, sa po skromnih 50.000 evra.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari