Kolubara izdala saopštenje posle odluke FSS da izbaci klub iz Lazarevca iz Superlige: Nezakonito, zlonamerno i bez dokaza 1Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Nakon što je Fudbalski savez Srbije danas doneo odluku da izbaci Kolubaru iz Superlige „zbog nameštanja“ klub iz Lazarevca oglasio se saopštenjem u kojem je naveo da je ova odluka nezakonita.

Ipak, Lazarevčani ne navode da će se ponovo žaliti Sudu za sportsku arbitražu, koji je ranije preinačio odluku FSS da Kolubari oduzme devet bodova.

U saopštenju čije delove prenosimo čelnici Kolubare tvrde da je FSS odluku o izbacivanju Kolubare u treći rang takmičenja doneo bez dokaza.

„U disciplinskoj prijavi nema tačnog navođenja činjenica – nema opisa navodnog disciplinskog prekršaja, nema predloženog, niti priloženog nijednog dokaza, prijava se odnosi na utakmicu za koje je Kolubara već sankcionisana, samo je sada kvalifikacija prekršaja druga – sada je reč o čl. 80. Disciplinskog pravnika FSS. Ovo je suprotno osnovnom načelu – ne bis in idem, tj. nemoguće je da Kolubara dva puta da odgovara za istu stvar“, piše u saopštenju Kolubare, a zatim se dodaje:

Iako je reč navodno o prekršaju po članu 80. DP FSS, nisu čak ni spomenute neregularnosti za koje se Kolubara sada tereti, niti su specificirane po tačno određenoj odredbi propisa FSS koji je navodno prekršen.

U odluci Komisije, u stavu III) izreke, Kolubari je izrečena “suspenzija“ vraćanja u niži rang takmičenja (niži rang od onog u kom se klub takmičio u vreme izricanja kazne ili vraćanje u najniži rang takmičenja). Ovakva je odluka je nezakonita i sama sebi kontradiktorna. Ona predstavlja odluku ispod svakog profesionalnog standarda, iz više očiglednih razloga:

Odluka ne sadrži razloge o odlučnim činjenicama, nema sve obavezne elemente – ne sadrži utvrđeno činjenično stanje, ne sadrži nabrojane dokaze koji su izvedeni, kao ni adekvatnu svestranu ocenu tih dokaza da bi činjenično stanje uopšte i moglo da se utvrdi (kada nijedan dokaz od nosioca dokazne inicijative nije ni predložen, niti do donošenja odluke izveden). Paušalno navedene formulacije koje opravdavaju ovu nebuloznu konstrukciju su potpuno nelogične – da je prijava podneta nekoliko dana pre početka takmičenja, da je suspenziju predložio podnosilac prijave i da su po mišljenju podnosioca prijave prekršene i neke odredbe Etičkog kodeksa FSS?! Razlozi navedeni u obrazloženju su dovoljni za zaključak o tome da Odluka suštinski ni ne sadrži obrazloženje!

Vreme podnošenja prijave i navodna kršenja Etičkog kodeksa koja nisu predmet postupka (niti postoje!) ispadaju irelevantne kategorije, pri čemu je sasvim jasno (ili bi trebalo da bude) da mišljenje podnosioca prijave, dr Miroslava Severa, hvala Bogu, nije dokaz u postupku“, piše u najvažnijim delovima saopštenja kluba iz Lazarevca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari