"Ako su mogli da dokažu za Juventus, mogu i za Kolubaru": Zašto država ne želi da istraži prijave o nameštenim utakmicama? 1Fudbaleri Kolubare Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Sud za sportsku arbitražu u Lozani (CAS), kao privremenu meru stavio je van snage odluku FSS o oduzimanju devet bodova FK Kolubara iz Lazarevca, kojom je klub faktički prebačen u niži rang takmičenja. Navodno je dogovoreno da presuda bude doneta do 21. jula kad je predviđen početak Superlige Srbije, ali je to unelo veliku pometnju u procedure jer ne može se formalno staviti tačka na prošlu sezonu, a za novu se ne može praviti kalendar niti odrediti parovi. A ne zna se ni koliko će članova imati Liga.

Podsetimo, Disciplinska komisija FSS je pokrenula postupak protiv klubova zbog dojave UEFA da su sumnjive utakmice Mladost GAT – Kolubara i Kolubara – Spartak u Mozzart Bet Superligi i RFK Novi Sad – Radnički Novi Beograd u Mozzart Bet Prvoj ligi Srbije. Bodovi su oduzeti samo Kolubari, dok su Spartak i Mladost GAT prošli samo sa finansijskim kaznama od po 3.000.000 dinara.

Mirko Poledica, predsednik Sindikata profesionalnih fudbalera Nezavisnost, pravnik po struci, kaže za Danas da je FSS naspravio veliki broj grešaka u proceduri.

„Iz izveštaja UEFA izostavljeni su delovi koji idu u prilog Kolubari. Zatim, izveštaj UEFA za utakmicu Kolubara – Spartak je loše preveden, tako da izveštaj izgleda lošiji po Kolubaru nego što jeste. Klub je dobio originalne izveštaje preko CAS, a, takođe, disciplinska komisija koja je sudila u prvom stepenu nikada nije dobila ove izveštaje. Izveštaji stručnih komisija su sklonjeni iz predmeta i Kolubara ih do danas nije primila. Potom, drugostepenu odluku nije potpisao Marjan Rnić kao ovlašćena osoba, nego je ovlastio nekoga da to uradi, za šta nema pravo. U drugostepenoj komisiji od pet članova samo jedan je pravnik, a jedan član se javno dovodi u vezu sa slučajem Jovanjica. Svi dokazni predlozi Kolubare su bili odbijeni uz obrazloženje da se, kada UEFA pošalje izveštaj nema šta dokazivati, što odluku FSS čini neodrživom iz procesnih razloga. Motive ne znam“, kaže Poledica i dodaje da ne brani Kolubaru, da smo svi videli šta se dešavalo, ali i da ne možete nekoga da izbacite iz Lige a da mu onemogućite da se brani.

„Postavlja se pitanje ako CAS usvoji žalbu Kolubare ko će za to da odgovara, da li će neko podneti ostavku? U tim komisijama FSS su isti ljudi već 20 godina i vreme je da se to promeni, da dođu neki mlađi ljudi, koji imaju „kičmu“ da kažu da ne mogu da se rade stvari koje nisu po zakonu“.

Poledica naglašava da je Kolubara iskoristila svoje pravo da ide na CAS, sud koji je i Statutom FSS od 2021. poslednja instanca za žalbe.

„Da se ovo dešavalo 2020. godine Kolubara bi bila drugoligaš. Na poslednjoj Skupštini FSS generalni sekretar Jovan Šurbatović rekao je da je UEFA poslala 93 prijave na regularnost utakmica u Srbiji, a samo je Kolubara izbačena. Zatim, nije Kolubara igrala sama, prijavljena je njihova utakmica sa Spartakom, ali samo su njima oduzeli bodove“.

Advokat Božo Prelević ne prihvata podelu na „sportsku“ i krivičnu odgovornost.

„Nameštanje utakmica je krivično delo i nadležnost tužioca, ali fudbalske utakmice kod nas nisu u rukama institucija nego mafije. To podlaže nekim njihovim prekim sudovima, a ne sudovima regularne nadležnosti. Sve je dokazivo. Imaš sve mogućnosti kao država. Ako su mogli da dokažu za Juventus, mogu i za Kolubaru. Za to postoji policija, tužilaštvo, načini i metodi. Uostalom, kao i svaka druga prevara koja je vezana za klađenje“, kaže za Danas Prelević kom je jasno zašto FSS nikad ne reaguje sam na osnovu viđenog ili na osnovu izveštaja službenih lica, već samo kad UEFA prijavu sumnju na regularnost.

„Zato što ne postoji sistem, koji je oboren da bi neko zaradio. Nisu slučajno srušili sistem u državi, to su uradili zato da bi se cela liga igrala kako bi neko zaradio ogromne pare i zato to nema veze sa sportom. Fudbal kod nas nije sportska delatnost nego oblast kriminala i korupcije i tu treba postaviti nekog da to kontroliše“, tvrdi Prelević i dodaje da sve ovo nema veze ni sa REIK-om, niti Lazarevcom.

„Ovu vlast ne zanimaju zdravstvo i školstvo, a možete misliti koliko ih briga za Lazarevac. Da oni brinu o građanima Lazarevca valjda bi im obezbedili neke važnije stvari nego što je fudbalski klub u Superligi“.

Poledica podseća da je lično podneo FSS tri prijave na početku sezone za sumnjive utakmice.

„Znao sam da su ti mečevi namešteni i niko me posle nije kontaktirao. Reaguju kad prijavi UEFA, ali UEFA ne kaže da je neka utakmica nameštena kako se pogrešno predstavlja, već samo traže da se uradi istraga“, kaže Mirko Poledica, koji tvrdi da je protekla sezona bila najneregularnija u istoriji srpskog fudbala, i da je više utakmica namešteno nego što je odigrano bez nameštanja rezultata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari