Zašto se novo rukovodstvo FSS plaši pravljenja radikalnog zaokreta u srpskom fudbalu? 1Foto: Pedja Milosavljevic / STARSPORT

Dragan Džajić izabran je za novog predsednika Fudbalskog saveza Srbije (FSS) na vanrednoj izbornoj sednici Skupštine te organizacije, a njegov govor nakon izbora umesto odgovora, otvorio je nova pitanja.

Jedna rečenica iz Džajićevog govora bila je posebno upadljiva, a to je izjava da „ne planira radikalne zaokrete“ tokom svog mandata.

S obzirom na brojne afere, razna šuškanja o regularnosti takmičenja, sumnje u nameštanje utakmica i različite druge probleme koji muče fudbal u Srbiji, ova izjava iz te perspektive deluje obeshrabrujuće.

Ipak, ta izjava se možda odnosila i na priču oko smene samog selektora A reprezentacije Dragana Stojkovića Piksija, a za šta je Džajić već ranije poručio da to sada neće biti razmatrano.

Zašto se novo rukovodstvo FSS plaši pravljenja radikalnog zaokreta u srpskom fudbalu? 2
Foto: Radenko Topalović/Danas

Obeshrabrujuće je i to što je novi predsednik FSS ranije rekao da „Piksi ima ugovor do Evropskog prvenstva“, pa, takođe, nije dobro ako je to jedini razlog zašto ostaje selektor, a ne to što ima poverenje nove garniture u Savezu.

Da neće biti velikih promena ni u dosadašnjoj političkoj agendi FSS, pokazuje i činjenica da se u timu novog predsednika nalazi bivši ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, uzdanica Srpske napredne stranke.

Nedimović će obavljati funkciju predsednika, u slučaju odsustva Dragana Džajića, što je zvanično odlučeno na prvoj sednici Izvršnog odbora u Staroj Pazovi.

Ranije se spekulisalo da će Nedimović biti čovek koji će iz senke zapravo upravljati Savezom, što se ovom odlukom svakako približilo istini.

Ono što ostaje misterija, jeste i nagla promena u odnosima delegata unutar same Skupštine FSS.

Fudbalski savez koji već godinama kuburi sa organizacijom i rukovodstvom, koji je oko dve godine imao samo vršioca dužnosti na čelu Nenada Bjekovića, koji na kraju nije dobio podršku da bude predsednik, ipak se konsolidovao i gotovo jednoglasno izabrao Dragana Džajića da ga vodi u narednom mandatu.

Nakon podela i rasprava na prethodnoj vanrednoj sednici iz novembra 2022. godine, sada smo dobili potpuno drugačiju sliku. Da li je Dragan Džajić čovek pomirenja koji je uspeo da pomiri sve strane i ujedini ili iza svega stoji neka jača sila, ostaje pitanje za razmatranje.

Sam uticaj politike u fudbalu, potvrdio je i Džajić u svom govoru, koji je čak dao legitimitet takvoj praksi.

„Dobro je da i ljudi iz politike sa najviših nivoa vode računa i pomažu. Država pomaže maksimalno onoliko koliko može“, poručio je novi predsednik u svom govoru.

On se osvrnuo i na temu stadiona, gde je podržao izgradnju stadiona širom Srbije, ali i onaj glavni, dugonajavljivani stadion.

„Razvoj treba širiti i van Beograda i grade se novi stadioni, a svi čekamo i onaj nacionalni. Želimo kvalitetnije stadione i terene, hoćemo da direktno pomažemo klubovima“, rekao je Džajić.

Na neki način, čini se da je cela sednica bila u svetlu pravdanja takve politike i planova koji su već odavno zacrtani.

Generalni sekretar Fudbalskog saveza Srbije Jovan Šurbatović, kome je na izbornoj sednici produžen mandat, pokazao se kao podoban menadžer i partner politike koja se već godinama unazad sprovodi u srpskom fudbalu.

Upravo njegov izveštaj o finansijama i profitu FSS-a, i govor koji je održao tokom sednice, više je ličio na opravdavanje budžeta za planiranu izgradnju nacionalnog stadiona, nego podnošenje računa delegatima.

Džajić je pomenuo i probleme koje treba rešiti, ali i neke buduće planove.

„Želim da ukinem klubaštvo koje dovodi do razvoja sitnih interesa i destrukcije. Trudićemo se da budemo važan deo UEFA. Pratićemo modernizaciju fudbala koja se dešava i bez koje nam nema napretka“, sve to je obećao novi predsednik, ali „bez radikalnih zaokreta“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.