"Nisu krivi Karadžić, Kokeza, Nedimović za stanje u srpskom fudbalu": Zoran Šećerov za Danas o tome zašto Nemanja Vidić mora da vodi FSS 1Fotgo: Srđan Stevanović/Starsport

Fudbalski savez Srbije trebalo bi da sredinom marta dobije predsednika.

Posle neuspešnih izbora 1. novembra kada delegati, kao po nalogu, nisu želeli da daju kvorum da se za predsednika izabere Nenad Bjeković kao jedini kandidat, očekuje se da će iz drugog pokušaja Skupština FSS uspešno izabrati naslednika Slaviše Kokeze.

Ostaje da se vidi da li će Branislav Nedimović imati protivkandidata u vidu Nemanje Vidića i šta bi za FSS značio izbor jednog ili drugog.

Na pitanje Danasa na šta liči ovakav razvoj događaja u FSS, novinar Zoran Šećerov odgovara:

– Nalik je na srpski fudbal. Mada su mediji to pisali i pre šest meseci. Ali ukoliko je to tačno, čini mi se da će Nemanja Vidić odustati od trke i da neće u tome učestvovati. Fudbal mora da vrati stari ugled. Imamo reprezentaciju odličnog karaktera, a selektor je umnogome doprineo tome. Mešanje politike u sport nije dobro. Bojim se da se ovde radi o postavljanju jednog čoveka, a ne biranju predsednika FSS, a to nije dobar put. Treba nam čovek od imena i dela koji će da povrati poljuljani ugled FSS. Ovo je zemlja u kojoj nemamo ni potrebnu fudbalsku infrastrukturu ni jasan status klubova. Ovo je zemlja gde se fudbalski biseri prodaju čim pre. Ljudi jednostavno ne veruju, zato su i prazne tribine – kaže Šećerov.

Piksi nije uradio ništa u Kataru

Mišljenja je da fudbal čine igrači, a ne klubovi.

– Sećam se kad smo u naše vreme išli na utakmice, gledali smo Pižona, Mocu Vukotića, Safeta Sušića, a sad se biser odmah proda i narod nema zbog koga da ide na utakmice. Piksi nije uradio ništa u Kataru. Ali uspeh je proces. Možda nismo ni imali sreće. U reprezentaciji se igra za slavu, za besmrtnost. Čak su i mediji u tome na neki način učestvovali pumpajući atmosferu pred Mundijal do usijanja. Šta krovna organizacija želi da uradi? Da li žele da imaju poštene sudije, kvalitetne klubove, uspešnu reprezentaciju? Pogledajte kolike su premije bile u Kataru. Da smo ostvarili veći uspeh tamo sada bi FSS imao mnogo više novca od premija. Ali i za taj novac se mora znati kuda ide, da li ide u fudbalske centre u zemlji, da li se od istog popravlja fudbalska infrastruktura ili se mešetari. Nije kriv Nedimović ni Kokeza ni Karadžić, već sistem – jasan je Šećerov.

Kako su Poljaci rešili svoj problem za 48 sati?

Upozorava da korupcija nagriza srpski fudbal.

– Poljaci su taj problem rešili za 48 sati. Zašto mi nešto od njih ne naučimo? Sada imamo pet klubova koji se iz naše lige bore za Evropu, a šampion ide direktno u Ligu šampiona. Mi ne znamo gde ide novac. Tok novca nam je totalno nepoznat. Da li će se tih pet klubova boriti samo za nokaut fazu takmičenja ili za pravljenje timova. Vojvodina je do sada prodala dva tima sjajnih igrača. Samo zamislite da se u Novi Sad vrate Dušan Tadić i braća Milinković-Savić, pa kakva bi to ekipa bila. Tribine bi bile pune, a klub u plusu. Čini mi se da je svejedno ko će pobediti na izborima. Nama treba autoritet na čelu FSS. U Kataru smo bili loši. Selektor je vodio povređene igrače na prvenstvo. Problem je što on ne kaže na konferenciji da će voditi zdrave fudbalere na Mundijal. Čini mi se da fudbaleri igraju u nacionalnom timu po nekim pređašnjim zaslugama.

Iskusni novinar ima predlog spasonsnog rešenja za srpski fudbal.

– Kada bi reprezentacija stvorila kontinuitet učešća na velikim takmičenjima, FSS bi imao mnogo više novca od premija. Kokeza nije polagao račune šta je uradio za vreme svog mandata. Čini se da fali i podrška države. Bez nje Piksi ne bi mogao da napravi ono što je u Portugalu uradio. Autoriteti su nam potrebni. Bilo bi dobro da bude javno glasanje na ovim izborima, odnosno javno podizanje ruke, a da to sve neka televizija prenosi direktno. Pa ako pogreše delegati i izaberu pogrešnog čoveka koji ne donosi dobro fudbalu, da oni sami podnesu ostavke, a ne večito da to rade ili selektor ili prvi čovek FSS.

Zaključuje da bi odlazak Nemanje Vidića u Nion imao specifičnu težinu.

– Kada se samo setim Artura Takača i Bore Stankovića, pa oni su imali taj apsolutni autoritet u svetu sporta. Takav ugled sad još samo predsednik Rvačkog Saveza Srbije Željko Trajković ima. Zato rvači imaju i toliko uspeha u poslednje vreme. Možete li da zamislite neki Samit UEFE kojim predsedava predsednik te organizacije Aleksandar Čeferin i na kome među prvima stiže predsednik Fudbalskog Saveza Srbije Nemanja Vidić? Kakav bi to odjek samo imalo, možete li da pretpostavite to? Da li mislite da se na istom ne bi čula neka Vidićeva reč? Da li ste sigurni da se na tom Samitu ne bi pomno saslušalo svako mišljenje Nemanje Vidića? Taj nam profil ličnosti treba na čelu FSS. U prvom kolu prolećnog dela sezone smo gledali očajan fudbal. Ti timovi su potrošili značajan novac u Turskoj za zimske priprema, ali se efekat istih ne vidi. Kada smo kod ovakvih izbora, kandidat koji pobedi mora da ima jaku radnu biografiju u svetu fudbala. Pogledajte malo region, gde god su takve ličnosti na čelu tamošnjih fudbalskih Saveza, rezultati nisu izostali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari