Slatkorečivi Trinkijeri darove nosi: Partizan protiv Žalgirisa mora da izbegne zamku koju mu bivši trener sigurno sprema 1Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Partizana večeras (20.30 časova) protiv Žalgirisa pred svojim navijačima igra veoma bitan meč za povratak na pobednički kolosek u košarkaškoj Evroligi.

Prolazno vreme crno-belih posle 22. kola je takvo da trenutno nisu ni na mestu koje vodi u plej-in (od sedmog do desetog).

Loši rezultati su kumovali da Partizan popusti na tabeli. Skor 11-11, naprotiv, uopšte nije loš, ali je svakako mogao da bude bolji.

Tri poraza na poslednje četiri evroligaške utakmice pokazuju da nešto ne funkcioniše kako je trener Željko Obradović zamislio.

Defanzivni problemi nisu rešeni. Crno-beli i dalje statistički imaju jednu od najlošijih odbrana u Evroligi i to je verovatno glavni problem za ambicije u najelitnijem takmičenju.

Partizan ima nezgodnog gosta

Italijanski trener Andrea Trinkijeri, koji je s litvanskim velikanom Žalgirisom doputovao u prestonicu Srbije, govorio je o tome da Partizan pred publikom kakvu ima igra za 30% bolje od svojih realnih kvaliteta.

Uostalom, skor 8-2 to najbolje i ilustruje. Od crno-belih kod kuće su bolji Real (bez poraza) i Barselona, Virtus i Fenerbahče (po jedan neuspeh).

Litvanski tim ove sezone ne postiže rezultate kakvim se nadao. Zbog toga je Kazis Maskvitis dobio otkaz, iako je imao podršku samih igrača, a na njegovo mesto je od 18. kola seo Trinkijeri.

I sama ekipa je u međuvremenu osvežena dolaskom Edmonda Samnera, američkog beka koji je u jednom periodu bio sasvim korektan NBA košarkaš.

Ipak, na skoru 8-14 Žalgiris se nalazi daleko od zone plej-ofa.

I dalje su rezultati „zelenih“ poprilično šarenoliki. Nedostaje dobar kontinuitet. Forma igrača je vrlo promenljiva, a posebno je izražena na gostovanjima sa kojih su se pognutih glava vraćali sa poslednja četiri od pet.

Ipak, određene naznake poboljšanja kvaliteta igre postoje. Žalgiris je ostvario dve pobede na poslednje tri utakmice, od kojih je ona protiv Valensije izvojevana u Španiji.

Posle dužeg vremena nije opterećen povredama važnih igrača i sigurno će silno motivisan pokušati da što više namuči crno-bele.

To je svakako neugodan tim, satkan od igrača koji su u košarkaški veoma pismeni.

Ume da bude vrlo nezgodan kao gost što pokazuje i podatak od 50% uspešnosti van Kaunasa (4-8).

Timski, teži da igra što kolektivnije moguće. Izuzetno šutira za tri poena (40%) i u tom pogledu jedan je od najboljih timova u Evroligi.

U individualnom smislu, Kinan Evans je svakako najbolji igrač. Amerikanac je sa 16,5 poena najbolji strelac ekipe i neko ko je najuspešniji u igri jedan na jedan.

Slatkorečivi Trinkijeri darove nosi: Partizan protiv Žalgirisa mora da izbegne zamku koju mu bivši trener sigurno sprema 2
Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Sjajne role imao je u poslednjim pobedama (21 poen protiv Fenerbahčea i 24 u Valensiji). Utisak je da je Trinkijeri dodatno oplemenio njegove individualne sposobnosti, omogućivši mu da igra slobodnije i da češće šutira.

Ekipa je tako koncipirana da u rotaciji mogu da se koriste svih 12 igrača. Povratkom Brejdija Meneka popravljen je i spejsing u napadu, s obzirom na to da je Amerikanac, kao nekadašnji student Severne Karoline, profilisan kao „streč“ četvorka, što je za način igre Žalgirisa veoma bitno.

Žalgiris u napadu igra veoma strpljivo i pametno, sa naglašenim protokom lopte i korišćenjem prilika da se napadi rešavaju u ranoj fazi kad god je to moguće.

Na poslednjem evroligaškom meču, Fenerbahče je dobio sa 25 timskih asistencija što je daleko iznad prosečnih 15.

Nisu samo plejmejkeri Evans i Lekavičijus zaduženi za kreaciju. U tom smislu veoma su korisni i Ulanovas, odnosno Smits sa mesta niskog krila, odnosno četvorke.

Najveći problemi su u odbrani. Na skoro 82 poena po meču, Žalgiris ima jednu od najporoznijih odbrana.

U gostima se problemi multiplikuju, s obzirom na to da su retke ekipe koje meč nisu završavale sa 80 i više datih poena.

Poroznost je evidentna i na perimetru (37% uspešnosti za tri rivala) kao i u reketu (53%), što negde pokazuje i da odbrana od „pika“ nije reprezentativna.

Faktor Trinkijeri

Biće veoma zanimljivo videti i kako će Partizanovi navijači dočekati Trinkijerija. Italijanski stručnjak sa hrvatskim korenima nije napustio Humsku na gospodski način.

Iako je delovalo da će nastaviti misiju, naprasno je digao sidro i preselio se u Minhen (Bajern) pošto crno-beli posle korona godine nisu uspeli da se domognu Evrolige.

Slatkorečivi Trinkijeri darove nosi: Partizan protiv Žalgirisa mora da izbegne zamku koju mu bivši trener sigurno sprema 3
Foto: EPA-EFE/TOLGA BOZOGLU

Ostoja Mijailović, predsednik kluba, bio je kritički veoma nastrojen prilikom javnog obraćanja, koje je bilo još žustirje kada je Italijan odlučio da naplati sva svoja potraživanja i diskusiju sa klubom prebaci na sud.

Pokušavao je Trinkijeri potom da popravi odnose tako što je u javnim obraćanjima veličao klub, navijače, sam ambijent, ali se čini da je malo koga ubedio u svoju iskrenost i ljubav prema crno-belima.

Vodeći Bajern, nije se proslavio.

Nesporno odličan stručnjak, pomalo teškog karaktera, odlično zna kako Partizan funkcioniše.

Težiće ka tome da materijalizuje defanzivne manjkavosti i da pametnom i strpljivom igrom pokuša da dođe do iznenađenja.

Neko je ko voli igru na otvorenom terenu i realizaciju u ranoj fazi napada, ali i da kontroliše tempo.

Od njegovog dolaska Žalgiris je u Evrolgi na skoru 3-2 i još uvek nije izlečio „defanzivne bubice“.

 

 

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari