Barcelona’s Nikola Kalinic (C) in action against Alba’s Jaleen Smith (R)foto EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Posle dve vezane pobede, košarkaše Crvene zvezde u petak očekuje teško evroligaško gostovanje Barseloni (20.30).

Dobru uvertiru napravili su crveno-beli pred put u prestonicu Katalonije. Kakav će to efekat imati po protivnika znaće se sutra uveče, međutim, razmišljanje na meč sa Kataloncima za prvu asocijaciju ima ovosezonsku neporaženost pulena Rodžera Grimaua u Blaugrani.

Mladi i neiskusni trener preporodio je starosedeoce, od odlaska Šarunasa Jasikevičijusa, a stiče se i utisak da je pogodio sa svim pojačanjima, koja je klub letos angažovao.

Barselona igra lepu, brzu i dopadljivu košarku, nadasve efikasnu i posledično pobedničku, s obzirom na to da u Evroligi posle šest kola ima svega jedan poraz, doživljen u Madridu protiv Reala.

Kako će se Zvezda suprotstaviti timu koji kod kuće ubacuje oko 85 poena, jednačina je sa više nepoznatih. Ako se pritom uzme u obzir da rivale svodi na svega 70 poena, epilog se nekako naslućuje.

Ono što je posebno fascinantno, a i te kako ima veze sa stilom igre crveno-belih, Katalonci protivnika svode na svega 27 odsto uspešnosti u šutu sa distance.

Crveno-beli su,pak, ekipa koja, posle Fenerbahčea, najviše pokušava za tri poena, u konkurenciji svih 18 timova (30,7) a po broju ubačenih trojki deli treće mesto sa Realom (10,2).

Odbrana tima je posebna priča

Kada se na kraju sezone budu svodili računi možda će se analiza započeti od odbrane. Defanzivnoj poroznosti dobrano doprinosi i način na koji je urađena selekcija igrača. Jednostavno, previše je onih kojima ni fizička konstitucija, snaga ili brzina, bez obzira na motivaciju, ne idu u prilog kada je reč o evroligaškim defanzivnim zahtevima.

Počevši od Šabaza Nejpira, Miloša Teodosića, Jaga Dos Santosa, Majka Tobija, Marka Simonovića, Dalibora Ilića, Nemanje Nedovića, Dejana Davidovca… ali i trenerske koncepcije u kojoj neretko najmanje trojica od pobrojanih igraju u istom trenutku, odbrana crveno-belih nekako deluje propusno kao dotrajali krov kuće u podnožju planine.

Ni u pobedama nad Bajernom i ekipom Budućnosti odbrana nije bila kvalitetniji deo ekipe, naprotiv. Kako li će to sve izgledati u Barseloni, protiv jednog od najboljih napadačkih timova u Evroligi teško je i naslutiti.

Male su šanse da se ekipi priključi kapiten Branko Lazić, dok je Adam Hanga protiv Budućnosti obnovio povredu kolena. Sa Majkom Tobijem na pet, odbrana je naročito porozna u „piku“ što je Budućnost toliko vešto kažnjavala da se u jednom trnutku činilo da može napraviti pravu dramu na utakmici.

Zvezda u Evroligi prima poena koliko ih u proseku i postiže (80) međutim, da na perimetru nema defanzivno predisponirane bekove jasno je iz podatka da rivalu u proseku dopušta čak 39 odsto uspešnosti u šutu za tri poena.

Ništa bolja situacija nije ni u odbrani reketa, odnosno u izolacijama, s obzirom na to da je poroznost na previsokih 59 odsto.

Kako protiv najpotentnijeg napada u Evropi

Olakšavajuća okolnost po crveno-bele moglo bi biti odsustvo Nikolasa Laprovitole. Najbolji plejmejker Barse već izvesno vreme ne igra zbog povrede i pitanje je kada će se u potpunosti oporaviti. Nedavno gostovanje Breoganu u Endesa ligi propusito je i drugi organizator igre Rokas Gedraitis, takođe iz zdravstvenih razloga.

U prvih šest kola, puleni trenera Grimaua isprofilisali su se kao izrazito napadačka ekipa, trenutno možda i najpotentnija, s obzirom na indeksni rejting od čak 102,2. Sa 83,7 poena, Barsa ima peti najbolji napad u Evroligi. Takođe, visoko je rangirana kada je reč o egzekuciji za dva poena (4. u EL) odnosno asistiranim poenima (18,3).

Grimau ima veliko poverenje u Nikolu Kalinića i čini se da je zadovoljstvo saradnjom obostrano. Uostalom, popularni Kalina ima najveću minutažu u Evroligi u poređenju sa ostalim saigračima (24 minuta). Stil igre mu je takav da popunjava sve statističke kolone, a ako se izuzmu plejmejkeri, najbolji je dodavač od visokoh igrača (2,7 as).

Racionalno šutira, a kada to čni, za tri poena pogađa u visokim procentima (40 odsto). Njegova uloga u odbrani je toliko bitna da ga mladi stručnjak podjednako koristi kao krilnog centra ili nisko krilo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari