Kraljevo domaćin najmlađim gimnastičarkama 1Takmičenje Regije 2 u gimnastici 2019. Foto: Z. Nikolić

U Kraljevu će se 10.septembra u organizaciji Gimnastičarskog saveza Srbije i Društva za fizičko vaspitanje i rekreaciju „Partizan“ iz Kraljeva održati takmičenje Regiona 2 u ženskoj sportskoj gimnastici.

Regionu 2 pripadaju gradovi Beograd, Smederevo, Kragujevac i Kraljevo.

Čak 84 takmičarke iz šest klubova,razvrstane u četiri kategorije po uzrastu, takmičiće se u četiri discipline – preskok, razboj, greda i parter.
Takmičenje će, kako je predviđeno, trajati od 11 do 17 časova, a održaće se u sportskoj sali koja se nalazi u dvorištu Osnovne škole „IV kraljevački bataljon“.

Domaćin sa tradicijom

Društva za fizičko vaspitanje i rekreaciju „Partizan“ iz Kraljeva  je aktivno od 1948. godine pod ovim nazivom. Ono je nastavilo  tradiciju predratnih sokola.

Sokolska društva u Srbiji  nastaju krajem XIX veka, tačnije 1891. godine, kada su beogradski gimastičari odlučili da napuste nemački „turnerski“ sistem gimastike i uvedu češki „sokolski sistem“ vežbanja.

Sokolska družina u Kraljevu je, prema nekim izvorima, formirana još 1904. godine, a članovi te družine su tridesetih godina prošlog veka svojim prilozima sagradili Sokolski dom sa salom koja je funkcionisala sve do 1974. godine u dvorištu osnovne škole „IV kraljevački bataljon“ kada je, po dogovoru sa školom, srušena da bi bila sagrađena sadašnja sala koju od tada, na osnovu Ugovora, zajednički koriste i škola i DFVR „Partizan“.

Kroz salu kraljevačkog „Partizana“ prošle su hiljade mladih gimastičara baveći se ovim bazičnim sportom koji, onom ko ga trenira, omogućava da se kasnije sa lakoćom bavi bilo kojim drugim sportom. Gimastika kod vežbača, a posebno najmlađih, utiče na stvaranje i korišćenje izuzetne snage u rukama, nogama i duž celog tela, sa ciljem nošenja težine vlastitog tela u raznim situacijama prilikom izvođenja gimnastičkih vežbi. Kroz to pomeranje granice sopstvenih sposobnosti, gimnastika je veoma značajna i za mentalni razvoj ličnosti.

Vredi pomenuti da su neki od kraljevačkih gimastičara iz predhodnog perioda, svoju karijeru nastavili kao profesori na beogradskom Fakultetu sporta i fizičkog gimnatika obrazovanja beogradskog univerziteta, a neki od njih su Dušan – Dulo Mitić i Miljan Grbović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari