Kratko finale ispod Bagdale: Zašto su fudbalerke Spartaka bile istrajnije u žuči od fudbalera Partizana? 1Foto: Pixabay/derJani

U našem ženskom fudbalu nema rivalstva Crvene zvezde i Partizana jer crno-bele ne postoje.

Međutim, s uzletom crveno-belih izgrađeno je njihovo suparništvo sa subotičkim „golubicama“.

Tradicija Spartaka je kudikamo duža i bogatija.

Skoro perfektna domaća fudbalska konfekcija

Klub je osnovan 1970. pri fabrici konfekcije „Željezničar“, a tim je napravljen od radnica.

Pod fabričkim imenom uzeta je 1975. titula prvaka u prvom nezvaničnom prvenstvu Jugoslavije za žene.

Nedugo zatim se pristupa Sportskom društvu železničara „Jovan Mikić Spartak“ i menja se naziv u isti onaj koji je muški tim nosio po partizanskom nadimku predratnog atletskog rekordera, olimpijca u troskoku u Berlinu 1936, palog u borbama za oslobođenje Subotice 1944.

Uspon Ženskog fudbalskog kluba Spartak počinje od 2010. kada na mesto predsednika dolazi Zoran Arsić, nekadašnji internacionalni fudbalski arbitar, Pančevac koji je fudbal i igrao, u odbrani.

Ponikao je u Dinamu, bio je u Partizanu (bez zvaničnih utakmica), sezonu 1983/84. je proveo u mostarskom Veležu, a posle su ga doveli Subotičani, koji su se 1986, posle 13 godina u drugoligaškom društvu, nakratko vratili u Prvu ligu. U Spartaku je i završio karijeru 1992, s već ispečenim sudijskim zanatom.

Arsić je na čelu kluba i dan-danas, ali prvu put od njegovog imenovanja nije osvojen domaći trofej.

Spartak je do ove sezone bio 13-struki uzastopni državni šampion, neprikosnoven u ligi od kada je prekinuo prevlast niškog Mašinca.

U Kupu Srbije za to vreme nije trijumfovao samo 2011 (poraz upravo protiv Nišlijki u finalu), 2018. i 2020 (nije igrano zbog pandemije virusa korona).

Propisi su propisi 1

Crvena zvezda je zaživela 2011.

U svoje fudbalsko krilo je po ugovoru o poslovno-tehničkoj saradnji uzela prvoligaša Lazarevački sportski klub (LASK), pa je pod zajedničkim imenom stekla i mesto u najboljem društvu od sezone 2011/12.

Od 2015/16. klub se zove samo Crvena zvezda, a sedište je iz Lazarevca premešteno na Marakanu.

Pobedom protiv Vojvodine (3:0) u finalu Kupa 2018. crveno-bele su se domogle prvenca.

Kratko finale ispod Bagdale: Zašto su fudbalerke Spartaka bile istrajnije u žuči od fudbalera Partizana? 2
Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Vicešampionke su bile 2012. s pet bodova manje od Spartaka, 2015. s 21 bodom manje, 2017. s 14, 2018. s dva, 2022. sa 17, a 2023. stanje na vrhu tabele je bilo poravnato – 53:53.

Spartak, bolji u međusobnom skoru, odbio je da primi pehar iz protesta jer još nije bila dobila epilog njegova žalba na administrativni propust Crvene zvezde iz susreta dva najbolja tima u 13. kolu osnovnog dela šampionata, koji je u Beogradu završen 2:2.

Tek posle skoro dve nedelje od završetka plej-ofa, a u poslednjem kolu je u Subotici bilo 1:1, Komisija za žalbe Fudbalskog saveza Srbije je rešila da utakmicu registruje sa službenih 3:0 u korist Spartaka, obrazlažući da Tijana Đorđević nije imala pravo da igra za Zvezdu jer je u isto vreme bila trener sa izdatom dozvolom za rad, što je suprotno Pravilniku o licenciranju.

U međuvremenu Subotičanke su savladale crveno-bele u finalu Kupa u Užicu s 2:0, pa im je još jednom pripala dupla kruna.

Propisi su propisi 2

U ovoj sezoni stvari su potpuno suprotne.

Oba trofeja je uzela Zvezda, a FSS je stao na njenu stranu po žalbi o kršenju propisa.

O čemu se radilo?

U prvom od četiri ligaška meča dva tima u upravo završenoj takmičarskoj godini Spartak je 4. oktobra 2023. pobedio kod kuće s 1:0, a mrežu je u 12. minutu zatresla Mađarica Fani Vago, 32-godišnji golgeter, reprezentativka severnih komšija, značajno pojačanje, koja je u toj utakmici i debitovala u našem ženskom fudbalu.

S Marakane su osporili pobedu svojih velikih suparnica.

Priložena je dokumentacija u kojoj se dokazivalo da je Vago po informacionom sistemu Komet bila peta strana igračica amater u Spartakovom timu, a dozvoljeno je četiri i da je njen profesionalni ugovor overen kod notara na dan meča, ali po satnici tek po njegovom završetku.

Zvezdina žalba je usvojena.

Duel je registrovan službenim rezultatom u korist crveno-belih, a Subotičankama je oduzet jedan bod.

Spartak se nije mirio s takvom odlukom već se dao u isterivanje pravde pred Sudom za sportsku arbitražu u Lozani.

 

Nedavno je objavljeno da je ta međunarodna instanca odbila njegovu žalbu na rešenje Žalbene komisije FSS od 23. novembra 2023.

Na konačnoj tabeli Zvezda je imala 54 boda, a Spartak 53.

Drugi susret u osnovnom delu, takođe prošle jeseni, pripao je crveno-belima s 4:1 na igralištu poviše južne tribine Marakane.

U izveštaju s utakmice na Spartakovom sajtu je istaiknuto da su subotičke igračice bile uljuljkane na lovorikama i da nisu poražene već ponižene.

Zatim, u plej-ofu, Spartak je pobedio i kod kuće (2:1) i u poslednjem kolu u gostima (1:0).

Prst u neimenovanu predsednicu Zvezde

U svom ogorčenom saopštenju 21. maja, četiri dana po nepovoljnim vestima iz Lozane, jada se da mu je titula oteta, da je došlo vreme čudnih vetrova i „autorireta u rukovodstvu nacionalne fudbalske organizacije koji ima pravo da paralelno vodi i fudbalski klub i koji kaže da uživa veliku podršku ljudi u Savezu“.

Ime u koga Spartak upire prst se ne ističe, ali je jasno da se radi o Sandri Sremčević, predsednici ŽFK Crvena zvezda, koja je i jedan od potpredsednika FSS.

Sa saopštenjem nije bio i kraj Spartakove žuči.

U Kruševcu, na finalu Kupa za ovu sezonu, Zvezdi je na megdan izašlo sedam igračica subotičkog tima, što je i najmanji optimalan broj za održavanje utakmice.

To je bio samo početak sabotaže.

Posle desetak sekundi na povredu se požalila Željka Belovan, koja se stropoštala na zemlju. Lekar joj je pritekao u pomoć tek da signalizira glavnom sudiji i delegatu da Spartakova igračica nije u stanju da nastavi.

U novim okolnostima Milica Milovanović je odsvirala kraj. Pobeda je, opet službeno, dodeljena Zvezdi.

 

Kako bilo, Spartak je istrajao u protestu na svoju takmičarsku štetu za razliku od fudbalera Partizana i uprave crno-belih.

Iz Humske su pretili da se zbog sudijske nepravde u večitom derbiju neće pojaviti na finalu Kupa protiv crveno-belih, ponovo na Marakani četiri dana kasnije, a došli su.

Vrhunac njihovog bunta bila je odsečno šutnuta lopta koju je napadač Samed Baždar prkosno uputio u aut prema tribini čim je Partizan izveo početni udarac.

Pre bi se reklo da su se Subotičanke povele za primerom Fenerbahčea na nesuđenom meču za Superkup Turske u gradskom okršaju s Galatasarajom nedavo, kada je tim iz azijskog dela Istanbula poslao na teren svoj podmladak, koji se povukao s igrališta nedugo posle početka.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari