Foto: Starsport

Nacionalni Savez je dva dana pre kraja 2017. godine postavio Mladena Krstajića za selektora. Odnosno, ukinuo formulaciju vršilac dužnosti ispred njegovog imena i poverio mu vođenje „orlova“ na Svetskom prvenstvu u Rusiji sledećeg leta.

– Krstajić je dobio naše poverenje da u narednom periodu zaključno sa Svetskim prvenstvom u Rusiji sa mesta selektora predvodi seniorski tim Srbije. O detaljima dogovora sa Krstajićem razgovaraćemo više po završetku praznika, kada će biti organizovana i njegova promocija, negde u drugoj polovini januara. U svakom slučaju, izbor Stručnog odbora je definitivno Mladen Krstajić – saopštio je sportski direktor FSS Goran Bunjevčević.

Tako je posle pregovora sa Draganom Stojkovićem, Veljkom Paunovićem, očijukanja sa Aleksandrom Stanojevićem, Ivicom Jovanovićem, nekim strancima i Vladanom Milojevićem, izbor pao na trenerskog početnika velike igračke karijere. Nekadašnji štoper imao je lepih uspeha u Partizanu, Verderu i Šalkeu, sa 59 nastupa za reprezentaciju, 10 različitih trofeja osvojenih u Srbiji, „maloj“ Jugoslaviji i Nemačkoj, te jednim učešćem na Mundijalu (2010. godine), ali je pre dobijanje ove odgovorne i zahtevne funkcije samo bio deo stručnog štaba tokom kvalifikacija za predstojeće SP i vodio Branislava Ivanovića i ekipu na nedavnim test utakmicama sa Kinom (pobeda) i Južnom Korejom (remi).

Dakle, glavna mana nekadašnjeg sportskog direktora Partizana, predsednika FK Radnik iz Bijeljine i uspešnog malog privrednika predstavlja tanak staž u novoj profesiji, a preporuka procena Stručnog odbora, predvođenog eks selektorom Ilijom Petkovićem, da dovoljno razume fudbal i ume da prenese svoja znanja, ima autoritet u svlačionici i po volji je prvog čoveka srpskog fudbala Kokeze, za kojeg je sam Krstajić izjavio da ga je lično doveo u Muslinov stručni štab.

Prvi radni zadatak novog selektora u 2018. godini biće prijateljski susret u martu (verovatno sa Marokom), a takmičarska premijera 17. juna protiv Kostarike, u prvom kolu E grupe Svetskog prvenstva.

Deveti šef „orlova“

Kikinđanin, rođen u jednom selu kraj Zenice, deveti je selektor A reprezentacije Srbije posle razlaza sa Crnom Gorom. Pre njega nacionalni tim su vodili Španac Havijer Klemente, Miroslav Đukić, Radomir Antić, Vladimir Petrović, Siniša Mihajlović, Dik Advokat, Radovan Ćurčić i njegov bivši šef Slavoljub Muslin.