Lazar Kukić: Norvežani igraju kao Šveđani, verujemo u naše golmane 1Photo by Starsport.rs ©)

Došli su rukometaši Srbije u poziciju da na velikom takmičenju protiv vrhunskih reprezentacija odlučuju o ostvarenju sopstvenih ambicija. Jednu takvu utakmicu odigraće večeras protiv sjajne Norveške.

Možda puleni Tonija Đerone neće uspeti da ostvare primarni cilj (plasman u četvrtfinale) ali je sva prilika da će ostaviti veoma pozitivan utisak na planetarnoj smotri.

Napredak u igri je očigledan, naročito u napadu, i upravo paleta produktivnih akcija, vidljiva konekcija sa pivotmenima, kao i vrlo harmoničan ambijent predstavljaju dovoljnu osnovu da i protiv izvanredne Norveške rukometaši Srbije imaju pravo da se nadaju iznenađenju.

„Norvežani su kvalitetna reprezentacija. Tu su Sagosen, Red, Rajnkind, Johanesen iz Flensburga… To je tipična skandinavska reprezentacija. Uporedio bih ih sa Švedskom. Norvežani gaje taj stil igre sa dosta trčanja, tranzicije, kontri, jedan na jedan. Neće btiti nimalo lako. Oni su svetska velesila. Verujemo u nas. Veliki je ulog. Svi se nadamo pobedi. Ako želimo u četvrtfinale, moramo da slavimo“, jasan je Lazar Kukić, jedan od naših najboljih rukometaša.

U prvom susretu sa jednom vrhunskom reprezentacijom na Mundijalu, rukometaši Srbije uverili su se u svu defanzivnu kompleksnost zaustavljanja tehnički obučenih, a fizički dominantnih igrača Nemačke.

„Mislim da igraju slično. Rekao bih da Nemci imaju kvalitetnije pivotmene, pa više završavaju na njih, dok Norvežani više idu na spoljne pozicije. Ima dosta i igre jedan na jedan, dva na dva sa pivotmenima. Nema tu mnogo tajni. Imaju sistem, forsiraju ga do kraja. Ne prilagođavaju igru rivalima. Možda tu bude malo taktičkih detalja, ali sumnjam da će bii drugačije nego do sad.“

I prema statističkim pokazateljima, napad Srbije je među najboljima na šampionatu. Sa 103 data gola, „orlovi“ se mogu pohvaliti trećim najefikasnijjim napadom u prvoj fazi takmičenja.

„Odlično što je tako. Dobro funkciniše napad, kao šo je bilo u pripremnom periodu. Verujem da će protiv Norveške da se sjedine napad i odbrana. Reper je defanziva kao protiv Katara, da pomognemo našim golmanima. Imamo sad konačno tandem čuvara mreže koji je među najboljim u Evropi. Verujemo u njih.“

Oduševljeni su naši rukometaši činjenicom da je u otadžbini meč sa Nemačkom u prenosu ispratilo milion i po ljudi.

„Video sam podatak da nas je protiv Nemačke gledalo skoro milion i po, Verujem da će biti još gledanije protiv Norveške. Svi veruju u nas. Izdvojo bih poruku koju je Nikola Manojlović, osvajač medalje na EP 2012. godine uputio na Instagramu. Dao nam je podršku, hvala mu na tome, kao i svim ostalim. Većina nas podržavaju, oduševljeni su kako se borimo. Imamo kvalitet da igramo s najboljim selekcijama.“

Uprkos svoj kompleksnosti puta do četvrtfinala (Srbija bez prava na grešku u preostale tri utakmice), Lazar Kukić smatra da bi najveći uspeh predstavljala osvojena medalja.

„I pre šampionata smo govorili da je cilj četvrtfinale i kvalifikacije za Olimpijske igre. To bi bila velika stvar za nas, ali uspeh za mene su neke velike stvari, a to su medalje. Pucamo na to, ali je rano da pričamo o tome.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari