Nuggets Lakers BasketballBETAPHOTO AP Photo/Ashley Landis

Košarkaši Denvera, ekipe za koju nastupa srpski reprezentativac Nikola Jokić, imaće u utorak ujutru po našem vremenu (02.30) prvu šansu da izbore plasman u veliko finale NBA lige.

Nagetsi vode u finalnoj seriji Zapadne konferencije sa 3-0 u pobedama i neophodan im je još jedan trijumf da bi ostvarili najveći uspeh u istoriji kluba.

Duel koji se igra u „Kripto.kom areni“ u Los Anđelesu biće poslednja prilika da Lejkersi izbegnu eliminaciju, a da nisu ostvarili ni jednu pobedu u seriji.

Od kad se konferencijska finala igraju na četiri pobede, samo dva puta se desilo da ih protivnik „počisti“ rezultatom 4-0 – Portland u sezoni 1976/77. i Juta u sezoni 1997/98.

Denveru je ovo peto finale Zapadne konferencije, a osim u sezoni 1977/78. kad su ih na putu ka velikom finalu zaustavili Sijetl Supersoniksi, u naredna tri navrata bolji od Nagetsa bili su upravo Lejkersi.

Poslednji put ova dva tima su se u konferencijskom finalu susreli pre tri godine, kada se ceo plej-of održao u „Dizni Vorldu“ na Floridi, a Lejkersi su bili bolji sa 4-1 u seriji.

Iako je Denver regularni deo sezone završio na prvom mestu tabele Zapadne konferencije, a Lejkersi na sedmoj poziciji, mediji u SAD su pre početka serije gotovo bez izuzetka ulogu favorita dodelili „jezerdžijama“.

Čak i nakon pobeda u prva dva duela američka košarkaška javnost nije bila uverena da je Denver ekipa koja će predstavljati Zapad u velikom finalu, ali, nakon trijumfa u trećem meču i sjajne partije koju je ekipa trenera Majka Melouna tada prikazala, Nagetsi su svima dokazali ono što je sve vreme bilo očigledno – u ovom trenutku oni su najbolji tim NBA lige.

Sudbinu svog tima delio je i Nikola Jokić, koji nije dobio treće uzastopno priznanje za MVP (najkorisnijeg igrača) regularnog dela sezone, ali, posle dominantnih partija u plej-ofu, mediji ističu da je srpski košarkaš u ovom trenutku najbolji igrač na svetu.

U prethodne tri utakmice protiv Lejkersa Jokić je na terenu provodio u proseku 40,9 minuta i imao učinak od 27 poena, 14,7 skokova i 11,3 asistencija.

Utakmicu u kojoj će Denver imati priliku da se plasira u finale NBA lige možete gledati na Arena Sport 1, a direktan prenos počinje u 2.30 sati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari