Loš račun krčmara: FIFA od televizijskih prava za ženski mundijal zaradila 100 miliona dolara manje od plana 1Foto: EPA/WU HONG

Od prodaje televizijskih prava za Deveto svetsko fudbalsko prvenstvo za žene, koje u Australiji i Novom Zelandu ulazi u završnicu, Svetska fudbalska federacija (FIFA) zaradila je 200 miliona dolara, 100 miliona manje od plana.

Prava su prvi put prodata zasebno, a ranija je praska bila da idu u paketu kao besplatna za emitere koji su otkupili prenos utakmica muškog mundijala.

Medijski stručnjaci smatraju da je odvajanje od Svetskog prvenstva za fudbalere kao jednog od televizijski najprivlačnijih planetarnih događaja odlična ideja, ali da je bio loše vreme da se to učini baš sada.

Zato savetuju FIFA da ubuduće više pažnje posveti ne samo svojim pregovaračkim strategijama nego i negovanju i promovisanju ženskog fudbala i u razdoblju između dva mundijala (prethodno, 2019, bilo je u Evropi, u Francuskoj).

Loš račun krčmara: FIFA od televizijskih prava za ženski mundijal zaradila 100 miliona dolara manje od plana 2
Foto: EPA-EFE/HOW HWEE YOUNG

Predsednik FIFA Đani Infantino je ponudio u maju prava na prenose ženskog turnira za pet vodećih evropskih zemalja. Međutim, u „velikih pet“ zemalja Svetsko prvenstvo za žene ima 20 do 100 puta manju gledanost nego prvenstvo za muškarce, dok je ukupna gledanost u svetu za oko 50 odsto manja.

Prošlog meseca postignut je dogovor kojim su „velika petorka“ i Ukrajina priključene u aranžman Evropske radiodifuzne unije i tako dobile besplatno emitovanje Svetskog prvenstva u fudbalu za žene. Evropski aranžman uz zajednički dogovor sa televizijama BBC i ITV navodno vredi 10,5 miliona dolara, što je oko osam odsto troškova emitovanja prošlogodišnjeg muškog Svetskog prvenstva u Kataru.

Televizija Foks prodala je u SAD 90 odsto reklamnih termina tokom utakmica Svetskog prvenstva za žene, što je za 50 odsto više nego pre četiri godine. Kao jedan od razloga dobre gledanosti ukazuje se da je to vreme odigravanja mečeva američke reprezentacije, koja je bila smeštena na Novom Zelandu umesto u Australiji.

Infantino je uveren da će u budućnosti prihodi od prava rasti. Tako će se uvećavati i nagradni fond na ženskom mundijalu, koji je i sada sa 110 miliona dolara veći nego ikad, ali je to i dalje samo četvrtina ćupa koji je bio na muškom mundijalu u Kataru krajem prošle godine.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari