Luka Mitrović - večiti Zvezdin iks faktor 1foto:Starsport

Poput dobrog i lepo vaspitanog đaka, za koga se odlične ocene podrazumevaju, tako i partije Luke Mitrovića u dresu Crvene zvezde predstavljaju konstantu o kojoj se mnogo ne priča, kao da su njegovi skokovi, asistencije i poeni nešto poput muzičkog hita koji nikad ne zastareva, već se u kafani redovno horski peva.

Nikada se njegovi košarkaški dometi, talenat i sposobnost velikog napretka nisu u javnosti toliko potencirali, niti je sam Luka Mitrović o tome rado govorio.

Od prvog dolaska u Crvenu zvezdu, sada već davne 2012. godine, 30-godišnji centar iz Novog Sada gradio je poziciju na osnovu unikatnog talenta i radne etike, bez mnogo hvalisanja i busanja u grudi.

Mnogo toga je morao da prođe, izbori sa teškim povredama, odigra i ulogu otpisanog košarkaša, kako bi se vratio u voljeni klub nameren da dokaže da su njegove igračke performanse i dalje po evroligaškim standardima.

Bilo je raznih centara koji su Mitroviću u Crvenoj zvezdi predstavljali konkurenciju; odmah po dolasku mediji bi se o njima detaljno bavili, a treneri u startne petorke stavljali, i svi redom, kako bi sezona odmicala, bivali bi neuporedivi sa košarkaškim znanjem potencijalnog reprezentativca Srbije.

Nešto slično dešava se i tekuće takmičarske godine. Hasan Martin je po dolasku iz Olimpijakosa bio zamišljen kao startni centar kojem je bila namenjena jedna od vodećih uloga, međutim, vremenom je postajalo svima jasno – od Vlade Jovanovića pa do Duška Ivanovića – da je Mitrović „košarkaški tata“ za Amerikanca.

Jeste Martin protiv Baskonije odigrao jednu od boljih ovosezonskih partija u dresu Crvene zvezde, ali je Luka Mitrović ponovo bio toliko izvrstan da ni ne čudi što sve više evroligaških klubova staje u red spremni da srpskog centra počaste izuzetno unosnom ponudom.

Retke su danas petice koje u roku od samo par minuta mogu da naprave ogromnu razliku na terenu. Mitrović je jedan od njih, što je demonstrirao i u poslednjoj evroligaškoj pobedi Zvezde.

Odmah po ulasku u igru sredinom prve deonice, u sam tri minuta, imao je isto toliko asistencija; pet napada zaredom Zvezda je uspešno završavala preko njega, dok je defanzivno potpuno onemogućio rivalski „pik“ kroz sredinu reketa.

Iako sve evroligaške ekipe znaju njegove centarske karakteristike, retko koja uspeva da pronađe način kako da brani kratka otvaranja igrača koji je centarsku azbuku učio od Žarka Vučurevića.

Način i tajming postavljanja blokade, kao i otvaranja, odnosno brzina kojom pravi pivot ka košu imaju toliko varijacija da jednostavno retko koji centar može da ima takvu kombinaciju snage, brzine i atleticizma kako bi sve to mogao da isprati.

Pokušavala je Baskonija sinoć da smanji prostor Mitroviću braneći ga prvo u fletu, na momente i u flešu. Strana pomoći je idejno trebalo da mu suzi prostor za otvaranje po dubini, međutim, Mitrović se izvrsno prilagođavao, vešto čitao namere rivala i u deliću sekunde birao saigrače u najboljoj poziciji za šut ili prodor.

Umešan je 30-godišnji košarkaš i u prikrivanju igračkih nedostataka. Navijači Crvene zvezde, verovatno, neretko zamišljaju kakvi bi krajnji dometi bili kada bi Mitrović imao dobar šut sa polidistance ili distance.

Još iz juniorskih dana provedenih u Hemofarmu, Mitrovićeva mehanika šuta je bila takva da je bilo jasno da se neće isprofilisati kao igrač unutrašnje linije kadar da razliku pravi šutirajući sa pet, šest ili sedam metara.

Dovoljno pametan i sposoban, oplemenjivao je one segmente u kojima je izvrstan i veoma vešt.

Sa Vučurovićem je puno radio na pivotu, leđnoj tehnici koja nije bila toliko primetna po prelasku u Crvenu zvezdu.

Uporno je forsiran na mesto krilnog centra iako je prema igračkim karakteristikama bilo jasno da je daleko produktivniji kao petica.

Tek u Španiji, kada se borio da uopšte opstane u profesionalnoj konkurenciji u dresovima  Mursije i manrese, pomeren je na pet i od tog trenutka više nije vraćan na poziciju četvorke.

Morao je krajnje zaobilaznim putem da se vrati u Zvezdu. Iako je imao dobru volju da to učini sezonu ranije, Saša Obradović nije bio sličnog mišljenja.

Dejan Radonjić je pomno ispratio njegove partije u Budućnosti i čim mu se ukazala prilika, dvojica nekadašnjih saradnika lako su se dogovorila.

POSTAVLJANJE BLOKADA; UTICAJ KAMPACA I VILDOZE

Mitrović i ove sezone igra u skladu sa uspostavljenim standardima. Partija protiv Baskonije upotpunjena sa osam poena, sedam skokova i pet asistencija kroki je njegovog košarkaškog znanja.

Luka Mitrović - večiti Zvezdin iks faktor 2

Odbranama otežava taktičke varijacije time što u igri bez lopte konstantno traži saigrača u najboljoj poziciji da istrči iz blokade.

Blokove postavlja, u zavisnosti od uigranih akcija, veoma visoko, na samom topu. Vešto čita defanzivne postavke kadar da u par sekundi veže blokade na različitim stranama tražeći najbolji ugao za pas od strane beka.

Dolascima Luke Vildoze i Fakunda Kampaca njegove sposobnosti u „piku“ još više su dobile na produktivnosti. Dešavalo se, pogotovo u ABA ligi, da sa Kampacom, recimo, odigra vezano po tri uspešne akcije koje je završavao na samom obruču.

Ove sezone, u konkurenciji centara, Mitrović je drugi najbolji asistent u Evroligi. Sa 1,9 asistencija po utakmici, veću produktivnost u tom smislu ima samo Mustafa Fal iz Olimpijakosa (2,1 as).

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari